Vůně, fotky, zvonkohra. „Vzpomínková cesta“ oživuje smysly seniorů

Ždírec (Jihlavsko) - V domově důchodců ve Ždírci vzniká republikově unikátní krajské centrum pro lidi trpící Azheimerovou chorobou. Jeho součástí budou tzv. vzpomínkové cesty, které budou pomocí vůně květin a bylinek, starých fotografií, ale třeba i zvonkohry oživovat smysly seniorů postižených demencí.

Poznávání vůně květin a bylinek, vaření v kuchyni vybavené jako před 50 lety nebo vyprávění nad starými fotografiemi. Vzpomínkovou terapií procházejí v různých formách běžně klienti i v jiných domovech důchodců kraje. Ve Ždírci ale bude první systém vzájemně propojených vnitřních a venkovních úprav. V interiéru domova vznikají vzpomínkové koutky, v zahradě nekonečné trasy ve tvaru osmiček.

Na základě vzpomínek seniorům pomáhají i v Havlíčkově Brodě

Vzpomínkové trasy lidem s demencí pomáhají. „Jsou v dobré psychické pohodě, když povídají o tom, jak dříve žili, a hlavně ta psychická pohoda je smyslem téhle terapie,“ vysvětluje sociální pracovnice Martina Moravcová, Domov seniorů Havlíčkův Brod. Seniorům s oživováním vzpomínek pomáhají také mapy na internetu s fotkami míst, kde žili. Navíc svoje zamyšlení i vzpomínky vydávají i ve vlastním časopise. „Tím, že na lidi takto působíme, zpomalujeme tuto nemoc nebo se může oddálit další stupeň,“ dodává Moravcová.

Projekt ve Ždírci bude dokončený ještě letos

Všechny záměry chtějí ve ždíreckém domově ve spolupráci s rakouskými partnery a z peněz Evropské unie dokončit ještě letos. Původní budovu domova skoro za 50 milionů korun rekonstruoval kraj, pak dostavil nový pavilon, ve kterém je 60 míst převážně pro staré lidi s Alzheimerovou chorobou. Senioři se do něj nastěhovali v září. „Klienti jsou ubytovaní ve 30 dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením,“ uvedla mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Vzpomínkové cesty oživují smysly seniorů (zdroj: ČT24)