Další vysočinské město bude mít poštu otevřenou jen výjimečně

Přibyslav – Lidem z obcí na Vysočině hrozí, že se nedostanou na poštu. Omezení totiž chystá Česká pošta i ve městech. Například v Přibyslavi chce zkrátit otevírací dobu, což by způsobilo potíže nejenom místním, ale i lidem z okolních obcí, kde pošty nejsou, nebo měst, kde jsou pobočky otevřené jen na pár hodin ve vybrané dny.

Česká pošta chce omezit provoz přibyslavské pobočky v některé dny tak, že bude otevřená pouze do půl čtvrté odpoledne, v sobotu bude zavřeno úplně. Podle místních to ale znamená, že pro většinu lidí bude pošta prakticky nedostupná. Nespokojené občany podpořila i radnice. „Městu jde hlavně o to, aby se k poště dostali pracující, kteří dojíždí domů, a studenti, kteří dojíždějí na víkend do Přibyslavi, kteří nemají jinak šanci tu otevírací dobu stihnout,“ poukázal starosta Jan Štefáček.

Obzvlášť se to týká lidí z okolních obcí. Na poštu do Přibyslavi jezdí například lidé z osm kilometrů vzdálené Havlíčkovy Borové. Tam je otevřeno pouze ráno – zavírací hodina je již v deset – a některé dny je zcela zavřeno. O to větší problém lidé z Borové mají s návrhem na omezení provozu přibyslavské pošty. „Na vesnicích se převážně všechno ruší, omezuje se pracovní doba, tak si myslím, že alespoň ve městech by to mohlo zůstat,“ upozornila Jaroslava Janáčková z Havlíčkovy Borové. Spádové obce významně zvyšují poště počet zákazníků – Přibyslav má čtyři tisíce obyvatel, ale v oblasti, odkud se lidé sjíždějí na místní poštu, žije 13 tisíc lidí.

Pošta slíbila, že o osudu přibyslavské pošty ještě bude přemýšlet. Podle mluvčí státního podniku Marty Melicharové připadá v úvahu, že v sobotu přece jenom bude pošta otevřená. „A o půl hodiny se zkrátí dopolední provozní doba ve všední dny,“ nastínila alternativní návrh. Možnost, která by udržela přibyslavskou poštu alespoň občas dostupnou pro místní i lidi z okolí, ale budou muset ještě projednat nejvyšší manažeři České pošty.

Omezování otevírací doby se loni dotklo také vysočinské Polné, která je srovnatelně velká jako Přibyslav. Pošta zkrátila zavírací hodinu na 17:00. Podle starosty Jindřicha Skočdopole radnice proti omezení protestovala, ale nebylo jí to nic platné.

Radovan Daněk o omezení provozu přibyslavské pošty (zdroj: ČT24)