Na sjezdovce v Harrachově zahynul bobující muž

Harrachov (Semilsko) – Na červené sjezdovce v Harrachově v noci zahynul šestadvacetiletý muž. Rozhodl se, že sjezdovku, která byla v té době uzavřená, sjede na bobu. Jízdu však nezvládl, z trati vylétl a narazil do stromu.

Sjet na bobech harrachovskou sjezdovku Červená 2 dlouhou přes kilometr a půl se večer rozhodla celá skupina nizozemských turistů. „Vyšlapali celý kopec až nahoru a jeli dolů,“ popsal náčelník lanovky na Čertovu horu Milan Goč. Podle něj byla sjezdovka v té době uzavřená a upravovala se.

Jízda jednoho z bobistů skončila předčasně. Ve tmě vyjel ze sjezdovky a narazil do stromu. Jeho společníci zavolali Horskou službu s tím, že je muž zraněný a v bezvědomí. „Na místě bylo zjištěno, že kromě toho, že u zraněného došlo k otevřené zlomenině stehenní kosti, tak nedýchá a nejsou zachovány základní životní funkce,“ popsal náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Záchranáři se pokusili muže resuscitovat, nakonec ale lékař, jenž zatím přijel, konstatoval smrt.

Podle Klepše skupina, která se vydala bobovat, porušila provozní řád lyžařského střediska. „Saně a boby na sjezdovou trať v žádném případě nepatří, a to ani ve večerních hodinách,“ zdůraznil náčelník.

Tuto zimu je to v Krkonoších třetí úmrtí, žádné se ale nestalo při sjezdování na lyžích. Již koncem listopadu zemřel muž, se kterým spadla nákladní lanovka, v lednu v Krkonoších zahynul běžkař, který na výletě zkolaboval. Další smrtelný incident probíhající sezony se stal v Krušných horách, kde zahynul řidič sněžného skútru, když spadl pod svůj stroj. Jediný sjezdař zatím zahynul na Šumavě. Těžce se poranil při nárazu do stromu a později v nemocnici zemřel.