Ve včelařském ústavu v Máslovicích uniklo 100 litrů kyseliny mravenčí

Máslovice (Praha-východ) – Ve včelařském ústavu ve středočeských Máslovicích uniklo sto litrů kyseliny mravenčí. Hasiči evakuovali pracovníky ústavu a na místě postavili nekontaminační pracoviště. Úklid trval dvě hodiny. Při úniku kyseliny nikdo neutrpěl zranění.

Ostře páchnoucí leptavá látka vytekla v objektu Výzkumného ústavu včelařského brzy ráno. Všichni lidé, kteří v budově byli, rychle odešli. „Původní informace byla, že uniklo 600 litrů této 85procentní kyseliny. Jak se ukázalo, uniklo jí maximálně 100 litrů, a to ve druhém patře třípodlažní budovy,“ uvedla mluvčí hasičů Lenka Kostková.

Hasiči v protichemických oděvech a s dýchacími přístroji dvě hodiny zasypávali kyselinu sorbentem. „Poté se tato nasáklá hmota jímá do barelů, zbytek na zemi se zasypává vápnem,“ popsala mluvčí Kostková. Do Máslovic přijely hasičské jednotky z Mělníka, Kralup nad Vltavou a Letiště Vodochody, u uniklé kyseliny se střídají čtyři dvoučlenné skupiny.

Kyselina mravenčí se používá například jako součást čisticích prostředků nebo k odstraňování bradavic. Včelaři ji ovšem využívají jako prostředek proti varroáze, což je infekční nemoc včel způsobená roztoči.