Psí hřbitov na Zličíně musí posoudit EIA, rozhodlo ministerstvo

Praha - Záměr vybudovat zvířecí krematorium a hřbitov na pražském Zličíně se musí posoudit v rámci hodnocení vlivu na životní prostředí EIA. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí (MŽP). Veterinární správa i stavební úřad už sice daly projektu zelenou, protestují proti němu ale obyvatelé a radnice. Obávají se, že spalovna a hřbitov mohou znečistit ovzduší a podzemní vody.

Společnost Benefit Development, jež chce spalovnu postavit, nemá určenu lhůtu, dokdy musí studii předložit. „Časový horizont pro předložení dokumentace EIA není zákonem stanoven a je plně v kompetenci oznamovatele,“ píše se v rozhodnutí ministerstva.

K tomuto rozhodnutí přiměl MŽP mimo jiné nesouhlas veřejnosti. Obrátilo se na něj kvůli tomu 70 lidí, další 4 000 obyvatel se podepsaly pod hromadný dopis. Záměr má podle ministerstva významný vliv na životní prostředí.

Krematorium a rozptylová loučka pro psy a kočky by měly vzniknout nedaleko obytných domů a nového dětského hřiště. Zvířecí pietní park by měl stát na privátní parcele společnosti Benefit Development. Místní obyvatelé s tím ale nesouhlasí. Už před rokem kvůli tomu sepsali petici, pod níž sesbírali několik tisíc podpisů.

Vydáno pod