Nový majitel zámečku na Křemešníku ho v létě otevře turistům

Pelhřimov - Větrný zámek na vrchu Křemešník u Pelhřimova má po letech nového vlastníka. Kamennou vilu z 30. let 20. století koupil majitel v dražbě za milion korun. Stavbu chce opravit a již v létě otevřít návštěvníkům.

Větrný zámek má nového majitele (zdroj: ČT24)

Větrný (nebo také Havraní) zámek stojí hned vedle kostela Nejsvětější Trojice na vrcholu Křemešníku. V roce 1930 ho začal stavět akademický sochař a medailér Josef Šejnost. Pod ním vede křížová cesta, tradiční místo poutníků z celé země.

Objekt měl sloužit jako muzeum medailí, které Šejnost vyráběl. Dodnes se z nich dochovaly jen původní formy. Nový majitel Jiří Kovář bych chtěl expozici obnovit. „Budu velice rád, kdyby měl někdo jakékoli materiály, aby je přinesl, budou zde vystaveny,“ obrací se na veřejnost.

V jižní věži stavby, kde byla původně ložnice pro hosty, se dochoval i původní nábytek. I po letech je nepoškozený. Severní věž sloužila jako relaxační místnost. Kamenná stavba ukrývá i dlouhé podzemní chodby a studnu s pitnou vodou.

Zámek léta chátral, a proto se chce majitel na jaře pustit do oprav a zútulnění objektu. Už v létě by se mohl otevřít prvním turistům. Sdružení Matice křemešnická, jež se snaží o oživení poutního místa, doufá v zařazení prohlídky zámečku do poutní trasy. „Věříme v dohodu, že se okruh rozšíří o tento zámek, to by byl velký přínos,“ říká člen sdružení Jan Matějů.

On a další nadšenci se již několik let se starají o rozvoj Křemešníku. Vedle zdejšího hotelu provozují sjezdovku a lanové centrum, od dubna pak nabízejí prohlídku kostela a rozhledny.