Na Berounsku zemřela žena, v podezření metanol

Beroun - V Zadní Třebáni na Berounsku zemřela dnes dopoledne jednašedesátiletá žena poté, co předchozího večera konzumovala vodku. Vedle cévní příhody policisté pracují s možností, že za jejím úmrtím stála otrava metanolem.

V třebáňském penzionu byla podle jeho provozovatele ubytovaná se svým přítelem. Ten přivolal záchrannou službu, avšak žena už byla mrtvá. „Na místě byla zajištěna lahev od alkoholu s etiketou vodka, která bude poslána na expertizu, aby nám vyloučila či potvrdila přítomnost závadného alkoholu,“ informovala policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Majitel penzionu uvedl, že láhev si u nich žena zakoupit nemohla, a přinesla ji tak odjinud. Lékař na místě metanol jako příčinu smrti nepotvrdil, více ukáže zdravotní pitva. „V této chvíli se k verzi, že by žena byla otrávena metylalkoholem, nepřikláníme, ale standardním způsobem se musí zadržený alkohol prověřit,“ dodala mluvčí.

Výsledek pitvy bude známý pravděpodobně v pondělí. Ale i v případě, že by se podezření na otravu metanolem nepotvrdilo, policisté upozorňují, že nebezpečí otravy alkoholem nejasného původu trvá – mezi lidmi ho může být i 2 000 litrů.

METANOL je alkohol, který lidský metabolismus mění na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou pro člověka silně toxické. Ve větších dávkách způsobuje oslepnutí a smrt. Lidé by proto neměli nakupovat alkohol, jehož původ není prověřený. V České republice od září 2012 metanol zabil 51 lidí, další desítky skončily v nemocnici. Policie stíhá v souvislosti s touto kauzou přes tři desítky lidí.