Metanol ženu na Berounsku neotrávil, muže na Vysočině asi ano

Zadní Třebaň/Nové Město na Moravě – Toxická koncentrace metanolu ve vodce nebyla příčinou smrti jednašedesátileté ženy, která zemřela v neděli v Zadní Třebani. Lékaři to zjistili pitvou. Kriminalisté, kteří se úmrtím zabývají, čekají ještě na výsledek toxikologické zkoušky, začínají se však klonit k tomu, že žena patrně zemřela po cévní příhodě. Metanol naopak považují lékaři za příčinu velmi vážného stavu osmapadesátiletého muže hospitalizovaného v Novém Městě na Moravě. Rozbory potvrdily, že muž nápoj s vyšším množstvím metylalkoholu skutečně požil. Policisté zjišťují, jak přišel k nápoji s nebezpečnou koncentrací toxické látky. Na Vysočině jde o první takovou otravu.

Muže ze Žďárska přijala novoměstská nemocnice v neděli odpoledne. „Byl hospitalizován ve vážném stavu, ale žije,“ uvedl mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl. Mužův stav je stále velmi vážný, ale podle dostupných informací se zlepšuje.

Kriminalisté zatím začali vyšetřovat, kde a kdy muž k závadnému alkoholu přišel a kolik ho vypil. Ukázalo se, že metanol nebyl v žádné lahvi s alkoholem, kterou měl muž doma. „Zahájili úkony trestního řízení, existuje důvodné podezření, že byl spáchán přečin ohrožení zdraví závadnými potravinami,“ uvedla mluvčí policistů Dana Čírtková. Zásadní podle policistů bude výslech hospitalizovaného muže. Zatím ale nevědí, kdy bude možný.

Zadní Třebaň: Pitva metanol nepotvrdila

Policisté měli podezření, že se metanolem otrávila také žena, která zemřela v penzionu v Zadní Třebani. Nalezli u ní lahev s vodkou, kterou pila v sobotu večer. Majitel penzionu uvedl, že lahev si u nich žena zakoupit nemohla, a přinesla ji tak odjinud. Lékaři ale podezření nepotrvdili. „Zdravotní pitva neprokázala, že by žena zemřela na otravu alkoholem,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Nehybnou ženu nalezl v neděli dopoledne její partner, který byl v třebaňském penzionu ubytován spolu s ní. Přivolal záchranáře, ale lékař konstatoval smrt. Policie nyní předpokládá, že žena zřejmě zemřela po cévní příhodě.

I přesto, že metanol tentokrát nebyl příčinou smrti, policie stále varuje před popíjením alkoholu nejasného původu. Nebezpečná koncentrace metanolu může být až ve dvou tisících litrů nápojů, které mezi lidmi stále kolují.

METANOL je alkohol, který lidský metabolismus mění na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou pro člověka silně toxické. Ve větších dávkách způsobuje oslepnutí a smrt. Lidé by proto neměli nakupovat alkohol, jehož původ není prověřený. V České republice od září 2012 metanol zabil 51 lidí, další desítky skončily v nemocnici. Policie stíhá v souvislosti s touto kauzou přes tři desítky lidí.