Jablonečtí autobusáci hrozí stávkou

Jablonec nad Nisou - Zaměstnanci třetího největší dopravce v zemi, firmy BusLine, vyhrožují stávkou kvůli snižování platů a rušení sociálních výhod. Stávka může omezit cestování především v Libereckém kraji, zapojit se do ní má až dvě stě lidí. Jestli autobusy na Jablonecku skutečně nevyjedou, bude jasné v pátek.

Na Jablonecku hrozí stávka autobusů (zdroj: ČT24)

Do stávkové pohotovosti vstoupila odborová organizace v jablonecké pobočce, která podle předsedy Jiřího Kuchyňky sdružuje více než 350 řidičů, což je zhruba 80 procent. Poslední kapkou podle nich bylo lednové snížení hodinové mzdy. V Jablonci se prý dotklo všech řidičů organizovaných v odborech. „Ze 72 korun hrubého, které jsme měli v základní mzdě, máme 62 korun,“ stěžuje si řidič Libor Dohnal.

Odboráři ale nekritizují jen snížení mezd, problémů je více jako nedodržování bezpečnosti práce na dílnách nebo nesmyslné normy na spotřebu nafty. Z Jablonecka podle nich navíc firma stáhla moderní vozy, které nasazuje mimo Liberecký kraj, kde zvítězila v tendrech na provoz autobusové dopravy. „Přijdou staré odježděné vozy, které mají vysoké náklady na údržbu, a pak je nám vyčítáno, že jablonecké středisko je v červených číslech,“ poznamenal Kuchyňka.

Tato tvrzení firma odmítla, na odpolední schůzce v Semilech ale odborářům mimo jiné navrhla, že řidičům peníze doplatí. Dohoda se sice přiblížila, odboráři ale ve stávkové pohotovosti zůstávají. Jestli autobusy na Jablonecku skutečně nevyjedou, má být jasné v pátek.

Vedení firmy se s odboráři dostalo do sporu už při vyjednávání o kolektivní smlouvě na letošní rok, která dosud není podepsaná. Firma navrhla například odebrání jednoho týdne dovolené navíc na zákonné čtyři týdny, nově chce rozlišovat výplatu řidičů i podle délky jejich praxe.