Elektrárnu v Opatovicích čeká ekologizace za miliardy

Opatovice nad Labem - Společnost Elektrárny Opatovice (EOP) započala rozsáhlou ekologizaci svého provozu. Postupně zrekonstruuje odsiřovací zařízení, kotle a komín a vymění elektroodlučovače popílku. K těmto opatřením nutí elektrárnu přísnější evropské požadavky na ekologické parametry provozu a také změna paliva. Na teple z Opatovic jsou závislé Hradecko, Pardubicko a Chrudimsko.

Elektrárna zlepší odsíření (zdroj: ČT24)

Od letošního roku elektrárna odebírá uhlí od Severočeských dolů společnosti ČEZ a z německých dolů Mibrag, které vlastní mateřská firma EPH. Dříve byla jejím dodavatelem společnost Czech Coal, která však v červnu 2012 smlouvu EOP vypověděla a jen díky předběžným opatřením soudu dodávala uhlí do konce roku 2013. Uhlí z Mibragu má horší výhřevnost, proto se jej musí spálit více, a také vyšší obsah síry. Ročně elektrárna spálí 1,8 až 2,1 milionu tun hnědého uhlí.

Na roky 2013 až 2015 má proto EOP od krajského úřadu povoleny vyšší emisní stropy znečišťujících látek - může vypouštět o čtvrtinu víc oxidu síry. Ředitel elektrárny Václav Pašek ale ujišťuje, že se ovzduší nijak významně nezhorší - průměrné dosahované emisní hodnoty oxidů síry jsou stále na zhruba třetině povolených limitů. „Koncentrace, které jsou na komíně povoleny, jsou 1 700 miligramů, naše průměrná hodnota je 600 miligramů,“ uvedl Pašek. 

Ekologický program vyjde na miliardy

Novou technologii odsíření začne elektrárna stavět letos v červnu. Má dosáhnout účinnosti přes 98 procent. Podle ředitele pro strategický rozvoj Miloslava Deckera bude ekologický program elektrárnu stát 2,7 miliardy korun. Část peněz zaplatí EOP z vlastních zdrojů, část poskytne mateřský Energetický a průmyslový holding (EPH). Většina ekologického programu bude dokončena v roce 2015, pouze nové odsíření o rok později. 

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Rozvodné sítě v délce 300 kilometrů zásobují teplem řadu východočeských firem a institucí a více než 60 000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč. EOP vlastní prostřednictvím firmy EP Energy Energetický a průmyslový holding v čele s Danielem Křetínským.

Domácnosti na Pardubicku, Chrudimsku a Královéhradecku zaplatí letos za teplo z Opatovic o 5,5 procenta více než loni. Cena jednoho gigajoulu (GJ) vzroste o 19,40 koruny na 372 korun bez DPH. Odběratelům tepla z primárních rozvodů vzrostla cena meziročně o 8,5 procenta. „Dramatické zdražování tepla se nechystá,“ uklidňuje ředitel Pašek.