Kontroverzní rekonstrukce lázní skončila, je čas na umění

Liberec – Bývalé městské lázně v Liberci vstupují do svého druhého života. Po středečním slavnostním otevření je dnes může poprvé navštívit veřejnost. Místo lidí v plavkách budou ale nyní budovou procházet milovníci umění, staré lázně Františka Josefa I. se staly sídlem oblastní galerie. Jejím otevřením skončil jeden z nejproblematičtějších projektů v Libereckém kraji. Kontroverzní zakázka čelila kritice za údajné předražení. To se ale nikdy neprokázalo.

Rekonstrukce císařských lázní na galerii trvala tři roky, již před jejím zahájením ale 380milionovou zakázku na opravu pronásledovaly všemožné potíže. O místo kvůli ní přišel i jeden primátor. V roce 2008 označila tehdejší opozice zakázku na přestavbu lázní na galerii za předraženou o 50 milionů. Kontrolovala ji Regionální rada Severovýchod, která na stavbu poskytla dotaci, několik posudků přišlo s různými závěry, ten závěrečný ale označil cenu opravy za odpovídající. „Byla to stavba, ve které proběhlo možná nejvíce kontrol z celého Regionálního operačního programu Severovýchod,“ podotkl liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Nic problematického nenašel ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Přestavbu se přesto během svého krátkého primátorského působení pokusil zastavit Jan Korytář (Změna), kterého však boj proti rekonstrukci lázní nakonec stál post v čele města.

Bez potíží ale nebyl ani průběh stavby, která nakonec začala v roce 2011. Ačkoli se opoziční tvrzení o jejím předražení nepodařilo prokázat, město nakonec přišlo o část peněz, které mělo na rekonstrukci přislíbené – kromě Evropské unie ji měl dotovat i stát, který se ale později rozhodl, že 27 milionů nedá. Podle liberecké radnice v době, kdy se tak rozhodl, se již stavělo, naopak mluvčí Regionální rady poukázala, že o tom město vědělo již v době, kdy podepisovalo smlouvu na evropskou dotaci. Protože hrozilo přerušení stavby, nakonec potřebné peníze sehnal kraj. Právě ten je zřizovatelem oblastní galerie, která teď rekonstruované prostory využívá. „Doufám, že na nás ve skříni nečeká žádný kostlivec. Dopadlo to dobře,“ uvedl náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (SLK).

Lucie Pokorná o libereckých městských lázních (zdroj: ČT24)

Výsledkem kontroverzního projektu jsou výjimečné prostory pro vzácné umělecké sbírky. „Galerie je moderně vybavená tak, že naše galerie se posunula na špičku mezi galeriemi v České republice,“ zdůraznil ředitel Oblastní galerie Liberec Jan Randáček.

Na dvou tisících metrech čtverečních výstavní plochy má nyní oblastní galerie 22 tisíc uměleckých děl. V expozicích jsou grafiky z doby Rudolfa II., díla holandských mistrů 16. až 18. století nebo exponáty ze sbírky sběratele a mecenáše Heinricha Liebiega. Úvodní výstavy se věnují také současné tyrolské architektuře či Janu Mladkovskému. První hlavní výstava je ale věnována plavání, spojuje tak minulé a současné využití budovy. Tvoří ji obrazy, plastiky, artefakty i video.

Prostor bývalého bazénu libereckých městských lázní
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK