V noci nebudou v Praze svítit semafory. Nejprve jich na zkoušku zhasne 33

Praha – Pouze blikající oranžové světlo bude čekat na řidiče na některých pražských křižovatkách. Po letech, kdy magistrát čelil kritice, protože i v hloubi noci naplno fungovala většina světelných křižovatek, se rozhodl, že to změní. Zatím bude na zkoušku vypínat mezi 23. a 6. hodinou 33 z nich.

Smysl několikaminutového stání na světelné křižovatce, když ve směru, kde svítí zelená, projede za celou dobu jedno či dvě auta, zpochybňuje řada pražských řidičů. Ve městě je přes 600 světelných křižovatek, podle údajů magistrátu fungují nepřetržitě čtyři pětiny z nich. Město se zaklíná bezpečností, nyní však magistrát připustil, že by bylo možné vypínat jich více.

Na zkoušku město nechá v noci blikat oranžovou v ulicích Radlická, Holečkova, u Smíchovského nádraží nebo v Kutnohorské a Českobrodské. „V první fázi necháme pokusně vypnout 33 křižovatek, kde od 23 do 6 hodin bude blikat jen oranžová,“ shrnul náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Magistrát podle něj reagoval na stížnosti řidičů, ale především obyvatel domů u semaforů, které kvůli rozjíždějícím se autům v noci trápí hluk a zhoršené ovzduší.