Žaloba na Prahu kvůli Blance nabobtnala o půl miliardy

Praha - Stavební společnost Metrostav rozšířila žalobu proti Praze kvůli tunelu Blanka o více než 500 milionů korun. Žalovaná částka za nezaplacené faktury tak činí 2,7 miliardy korun. Jde o faktury, které jsou po lhůtě splatnosti. Další stání u rozhodčího soudu, který by měl spor vyřešit, a otevřít tak cestu k dokončení tunelu Blanka, je plánované na 10. března.

Původní žalovaná částka ve výši přes 2,1 miliardy korun byla za práce, které Metrostav odvedl do října. „Navýšení se týká faktur po lhůtě splatnosti za práce provedené v listopadu a na začátku prosince,“ informoval mluvčí Metrostavu František Polák.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli ve stavbě pokračovat. Město do arbitráže vstoupilo kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Peníze na faktury má, obává se ale, že je nemůže zákonnou cestou proplatit.

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta. „Termín se jednoduše stanovit nedá, nemůžeme říci datum,“ podotkl primátor na dnešním zasedání zastupitelstva.

Podle informací z tohoto týdne podzimní zastavení stavby vyšetřuje protikorupční policie. Kauzu řeší od loňského léta i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ten ale podle Prahy postupuje protichůdně, prošetřuje totiž rozhodnutí města o dodatcích ke smlouvě, které pokračování stavby naopak umožnilo. Praha se kvůli tomuto rozporu obrátila na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.

Stavba, která v sobě zahrnuje vedle tunelového komplexu také úpravu několika křižovatek a most přes Vltavu, měla původně stát necelých 27 miliard korun. Postupně se ale její cena zvýšila o více než deset miliard na 37 miliard korun.