Pardubická městská policie je teď spíše celokrajská

Pardubice – Toho, kdo pije na zakázaných místech v malých městech alkohol nebo hlučí, mohou překvapit strážníci – i když města samotná své vlastní policejní sbory nemají. Hned několik radnic se obrátilo na městskou policii v Pardubicích, kterou si začaly „půjčovat“. Městská policie ale uvažuje o omezení výjezdů, některé vzdálenější obce by tak o pardubický dohled nad svými ulicemi přišly.

Michal Klokočník o pardubické městské policii (zdroj: ČT24)

Pardubická městská policie nedohlíží na pořádek pouze v Pardubicích, její hlídky vyjíždějí i do dalších devíti měst na Pardubicku, a dokonce i do sousedního chrudimského okresu. Jejich radnice chtějí, aby někdo dohlížel na dodržování vyhlášek nebo například na správné parkování, ale na vlastní policejní sbor nemají. „Pronájem“ strážníků je tak pro ně atraktivní alternativou. Například do Hrochova Týnce tak jezdí pardubická městská policie sedmkrát za měsíc. „Platíme za směnu šest tisíc korun. Není to málo, je to půl milionu za rok, ale je to furt lacinější, než kdybychom si pořídili vlastní policii,“ popsal výhody smlouvy s pardubickými strážníky hrochovotýnecký starosta Miloslav Besperát. Strážníci v Týnci již zaznamenali významný úspěch – při kontrolách pití alkoholu narazili na hledaného mladíka.

Podle mluvčí Městské policie Pardubice Lucie Klementová dostávají obce zpravidla polovinu peněz z pokut vybraných během výjezdů na jejich území. „Padesát procent výnosů z pokut, které městská policie vybere, putuje na pokrytí našich nákladů,“ doplnila.

Strážníci ale začali uvažovat o redukci své mimopardubické činnosti. Vypomáhali by pouze obcím či malým městům na Pardubicku, zatímco na Chrudimsko by již jejich hlídky nezajížděly. Smlouvy jsou podepsané na dobu určitou, osud případných dalších kontraktů závisí na nadcházejících jednáních.