Z Rustonky nezbude vůbec nic, začala demolice poslední budovy

Praha – Karlín přichází o poslední část Rustonky – kotelnu a komín. Společnost J&T, které pozemek s torzem kdysi slavných strojíren Josepha Rustona patří, tvrdí, že jí to nařídil statik. Místní obyvatelé i odborná veřejnost jsou ale přesvědčeni, že jde o zvůli developera, kterému jsou po vůli místní úředníci i památkáři. Pražský magistrát ale tvrdí, že nemůže nic dělat, protože bouraná kotelna nebyla kulturní památkou.

Rypadlo ozdobené pirátskou vlajkou postupně „ukusuje“ poslední zbytek Rustonky. Na pomezí Karlína a Vysočan stála strojírna od roku 1832 a měla značný vliv na podobě čtvrti i celé Prahy – vznikaly v ní mosty, nádražní haly i lodě včetně prvního pražského parníku Bohemia. „Byla to velmi významná stopa jedné z nejvýznamnějších průmyslových staveb,“ charakterizoval nyní bourané torzo historik industriální architektury Benjamin Fragner.

Společnost J&T, která část továrního areálu i s posledním zbytkem továrny zakoupila od města, slibovala, že starou kotelnu s komínem ponechá v plánovaném kancelářském komplexu jako připomínku slavné historie průmyslového Karlína. Že firma slib nedodržela, je podle jejího obchodního ředitele Martina Kodeše vina statika. „Máme k dispozici znalecký posudek, který zpracoval statik, o tom, že budova kotelny není v pořádku,“ uvedl.

Místní lidé, kterým konečný zánik ocelového srdce Prahy vadí, ale vidí hlavního viníka destrukce jinde. „Selhali památkáři na magistrátu. Když si uvědomím, jak dokážou buzerovat karlínské občany kvůli každé kličce na rekonstruovaných oknech, a pak dovolí zbořit budovu, která je pro dané místo typická, přijde mi to jako nesouměřitelné,“ pustil se zastupitel Prahy 8 Petr Vilgus (SZ) do městských úředníků. Podle mluvčího magistrátu Jakuba Stadlera ale ve skutečnosti úředníci nemohli demolici torza Rustonky nijak zabránit. „Ministerstvo kultury neuznalo tento objekt za národní kulturní památku, a proto nemůžeme zabránit tomu, aby byl objekt tzv. Rustonky zdemolován,“ poukázal Stadler.

Ačkoli Joseph Ruston nebyl zakladatelem karlínské továrny, je dodnes celá oblast spojena se jménem anglického průmyslníka. Jako Rustonka byl areál známý i po roce 1911, kdy jej začaly využívat Elektrické podniky jako své ústřední dílny. Většina budov zanikla kvůli výstavbě kapacitní pobřežní silnice v Karlíně a na jejím zbytku vyroste administrativní komplex. Nakonec však ponese pouze jméno Rustonky, aniž by zachoval alespoň kousek jejího ducha.

Luděk Jíra o demolici zbytku Rustonky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod