O lanovku na Sněžku je zájem, za týden vyvezla tisíce lidí

Pec pod Sněžkou - O novou lanovku na Sněžku, která před týdnem začala jezdit až na vrchol hory, je mezi turisty velký zájem.  Vyvezla už několik tisíc lidí, dvakrát však její provoz na horním úseku omezil silný vítr. Lanovka je hlavní turistickou atrakcí Pece pod Sněžkou.

„S rozjezdem druhého úseku se návštěvnost zvedla. Zájem je hlavně při hezkém počasí, minulou neděli a v pondělí nahoru vyjelo každý den přes 1 100 lidí,“ informoval náčelník lanovky Jiří Martinec. Zájemci si však museli vystát frontu, protože kapacita lanovky zůstala na základě požadavků ochránců přírody stejná jako u původního zařízení, a to 250 osob za hodinu.

Přes týden lanovka podle Martince denně svezla 600 až 800 lidí. V úterý a v pátek však horní úsek nejel kvůli větru, který přesáhl pro lanovku povolených 60 kilometrů v hodině. „Provoz lanovky je jinak bezproblémový na obou úsecích. Jediným důvodem pro zastavení provozu je vítr,“ řekl Martinec.

Dnes byla lanovka v provozu na obou úsecích. Na vrcholu 1 603 metrů vysoké hory dnes bylo slunečné počasí, teplota se pohybovala kolem dvou stupňů pod nulou. Na hřebenech Krkonoš je stále velmi málo sněhu, pokrývka má sílu kolem 20 centimetrů.

  • Nová lanovka za více než 300 milionů korun má čtyřmístné kabiny místo otevřených dvousedaček. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut. Jízdné je na nové lanovce o desetinu dražší. Jízdenka na vrchol je za 210 korun, zpáteční stojí 390 korun.
  • Původní sedačková lanovka na nejvyšší českou horu dojezdila na horním úseku v květnu 2012, na spodním v září 2012. Dodavatelské firmy BAK a Leitner dokončily lanovku s čtyřměsíčním předstihem. Původní termín měly na jaře.