Plzní pochodovalo 90 radikálů, proti se postavilo 200 občanů

Plzeň - Zhruba 90 pravicových radikálů odpoledne pochodovalo centrem Plzně. Akce byla ohlášená jako pochod za „dodržování práv všech slušných občanů této země a proti financování rasistického a protičeského o.s. Romea vládou České republiky“. Na Husově náměstí se sešlo více než 200 odpůrců pochodu.

Akce se obešla bez větších incidentů. Po skončení pochodu zajistili policisté v Husově a Tylově ulici dvě osoby kvůli přestupkům proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí výzvy úřední osoby. „Situaci dále monitorujeme. Podle pohybu osob budeme postupně síly a prostředky redukovat,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Radikálové vyrazili za křiku hesel „Čechy Čechům“ z centrálního náměstí Republiky přes Františkánskou ulici, Kopeckého sady, Americkou a Tylovu ulici. Jejich cílem bylo náměstí Emila Škody naproti hlavní bráně Škodovky. Na sousedním Husově náměstí se konala akce odpůrců pochodu. Ze zhruba 200 lidí byla asi čtvrtina Romů, hlavně obyvatel lokality.

Pochod pravicových radikálů
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

„Naše akce protestuje proti pochodu neonacistů Plzní. Místo toho, abychom se jako běžní Češi sbalili a odjeli z města, tak se raději sejdeme, zahrajeme, zazpíváme, zatancujeme a budeme se bavit. Nenecháme se jimi odstrašit,“ prohlásil organizátor akce proti pochodu Lukáš Bartoň. Trasa pochodu podle něj záměrně mířila právě na Husovo náměstí, protože v jeho okolí žije početná romská komunita.

Policie nasadila do ulic stovky příslušníků, a povolala i posily z Prahy. Nad městem létal vrtulník, připravena byl zásahová jednotka i těžká technika.