V Pardubickém kraji chybí záchytky

Pardubice - Některé obce v Pardubickém kraji požadují zřízení nové záchytky. V regionu je stanice pouze jedna a převoz opilců trvá někdy i několik hodin, což strážníky zatěžuje. Největší problémy mají na Svitavsku a Orlickoústecku.

V Pardubickém kraji chybí záchytky (zdroj: ČT24)

Odvoz opilce na záchytku znamená pro strážníky někdy práci na celé dopoledne. „Jedná se kolikrát o tři hodiny,“ tvrdí velitel městské policie v Lanškrouně Stanislav Popelář. Na jedinou záchytku do Pardubic musí s opilci dojíždět i policisté z Moravské Třebové.

„Jsme znevýhodněni, protože do Pardubic je daleko, takže po několik hodin je město obnaženo,“ tvrdí starosta Třebové Miloš Izák (ČSSD): „Hodilo by se nám velmi, aby záchytná stanice byla někde v jižním cípu kraje.“ Opilce dříve vozili právě do České Třebové, službu tam však zrušili. Starostové z jihovýchodní části kraje žádají nápravu.

„Bylo by dobré, kdyby něco jako záchytná stanice vzniklo při okresní nemocnici v Ústí nad Orlicí,“ navrhuje tajemník městského úřadu Lanškroun Jan Šebrle. Na nápady obcí bude reagovat krajský úřad. „Pokud to bude nastoleno, budeme se tomu věnovat,“ potvrdil náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Jediná krajská záchytka v Pardubicích vloni přijala přes 1 200 lidí.