Referendum o milovické elektrárně není závazné, přišlo málo lidí

Milovice (Nymbursko) - Referenda o plánované výstavbě sluneční elektrárny v Milovicích na Nymbursku se zúčastnilo 22,4 procenta voličů, což nestačí k tomu, aby byl jeho výsledek pro zastupitele závazný. Převážilo sice odmítnutí projektu, noví zastupitelé se tím ale nemusejí řídit. Plebiscit se konal souběžně s komunálními a senátními volbami.

Podle starosty Milana Krause je však otázkou, zda projekt elektrárny už není „mrtvý“. Investor totiž s krajem dosud nepodepsal smlouvu. Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby zastupitelstvo zachovalo současně platný územní plán v části města, a to v areálu Boží Dar, umožňující stavby pro bydlení, podnikání, sportování a další aktivity. Převážila souhlasná odpověď, což by znemožňovalo přizpůsobit územní plán výstavbě elektrárny.

K tomu, aby referendum bylo závazné, by se ho však muselo zúčastnit minimálně 35 procent lidí zapsaných ve voličských seznamech. Nadpoloviční většina se pak musela rozhodnout pro ano či ne, přičemž by to mělo být zároveň 25 procent ze zapsaných voličů, vysvětlil Kraus. Tyto podmínky nebyly podle starosty splněny. „V neděli se sejde přípravný výbor referenda a jeho členové se poradí, co dál,“ reagoval na výsledek předseda výboru Josef Petráš.

Hejtman David Rath (ČSSD) nedávno prohlásil, že dotaz v referendu je pokládán „zákeřně“. Pokud by člověk v referendu odpověděl ano, zamítl by sice podle Ratha vznik sluneční elektrárny, ale současně by i podpořil záměr vytvořit zde nákladní letiště, se kterým v minulosti přišlo bývalé vedení kraje v čele s Petrem Bendlem (ODS). To podle hejtmana řada lidí odmítala a nyní by to mohla nevědomky schválit.

Také Kraus ale už dříve upozornil, že pokud nebude územní plán Milovic v lokalitě Boží Dar změněn, tak podle jeho platného výkladu nebude v určité části tohoto území možné vybudovat nejen elektrárnu, ale ani jakékoliv jiné stavby, které nesouvisejí s provozem letiště.