Liberecké herny musí odstranit poutače a zatemnit výlohy

Liberec - Město Liberec zpřísnilo podmínky pro hazard. Místní herny musí odstranit všechny své reklamní poutače a zatemnit výlohy. Nová pravidla začnou v Liberci platit už příští měsíc. Kdo nařízení poruší, nebude smět vůbec hrací automaty provozovat. Návrh o zpřísnění podmínek hazardu však prošel až napodruhé, podle opozice je totiž stále příliš mírný.

Poutače a světelné reklamy libereckých heren musejí do dubna zmizet. Nahradí je jediný černobílý nápis „herna“ při vstupu do podniku. Kolemjdoucí navíc nesmějí zahlédnout hrací automaty z ulice. Zpřísněná pravidla mají zabránit, aby hazardu propadali noví hráči. Podle radnice budou herny méně lákavé také pro patologické gamblery.

Jiří Šolc, finanční náměstek primátorky Liberce:

„Konzultovali jsme to s odborníky. Skutečně ten nemocný člověk ohrožený gamblerstvím, když jde kolem výlohy, která je plná peněz a symbolů štěstí, s tím má problém.“

Liberec začal regulovat hazard před třemi lety. Od té doby se snížil počet heren zhruba o třetinu. Legální herny přitom přinášejí městském rozpočtu 60 milionů korun ročně. Díky tomu si Liberec může dovolit třeba městskou policii a ještě 10 milionů zbude.

Podle opozice je ale hracích automatů ve městě stále příliš mnoho, a uvažuje proto i o úplném zákazu. „Druhá varianta je mít tady nějaké omezené množství heren, které by ale byly jen ve dvou nebo ve třech městských objektech,“ uvedl opoziční zastupitel a bývalý primátor Liberce Jan Korytář.

„Ve městech, kde přistoupili k totálnímu zákazu, se potýkají s černými hernami a de facto s kriminálním prostředím, na které samospráva samozřejmě nemůže,“ namítá liberecký náměstek Šolc.

Liberecké herny se budou muset uskromnit (zdroj: ČT24)