Videomapping roztančil fasádu v baťovském průmyslovém areálu

Zlín - Třídenní workshop pro příznivce videomappingu připravila krajská galerie výtvarných umění ve Zlíně. Tento nový druh vizuálního umění by se dal definovat jako videoprojekce na fasádu konkrétní budovy, která je šitá přesně na míru. Nejčastěji se videomapping využívá pro zatraktivnění kulturních událostí a festivalů.

Příznivců videomappingu u nás přibývá (zdroj: ČT24)

Tým nejpokročilejších účastníků rozzářil a roztančil fasádu nového sídla krajské galerie v baťovském průmyslovém areálu. Budova nabízí ideální podmínky - plochu 60 krát 10 metrů. Z protějších oken na ni míří pět vzájemně propojených projektorů. „Je to unikátní v tom, že se jedná o stálou videomappingovou plochu. Povětšinou totiž videomappingy bývají realizovány pouze jednorázově, popřípadě dojde k nějakým opakováním. Nicméně stálá plocha v takovémto rozměru v České republice nikde jinde není. A troufám si říct, že i v kontextu evropském je to unikát,“ říká spolupořadatel workshopu Dušan Sviečka. Na konec dubna se chystá videomappingový festival.

Videomapping je směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, jako jsou fasády domů, interiéry budov, auta nebo i jiné objekty. Pro realizaci jsou potřeba silné projektory, odpovídající programové vybavení a tma nebo alespoň šero. Hlavním smyslem videomappingu jsou projekce, které spolupracují s vybraným objektem a usilují o rozbití vnímání perspektivy u diváka. Pomocí projektorů lze zakřivit a zdůraznit jakýkoliv tvar, linii nebo prostor. Videomapping se využívá i v reklamním průmyslu.