Na Pardubicku kontrolují odkalovací nádrže

Pardubice – Pardubičtí hasiči začali kontrolovat odkalovací nádrže továren, chemiček a také popílkoviště elektráren. Reagují tak na chemickou katastrofu v maďarském Kolontáru, kde se protrhla hráz odkaliště tamní hliníkárny a jedovatý kal zaplavil přilehlou oblast. Na Pardubicku do úterý dojde ke kontrole pěti rizikových míst. Podobné prohlídky probíhají i ve zbytku republiky.

Hasičskou revizí na Pardubicku projdou například odkaliště ve Chvaleticích, Opatovicích a Semtíně. Zde se nacházejí hned dvě nádrže, jedna o rozloze 23 a druhá 32 hektarů. „Kontrola retenční nádrže proběhla ve čtvrtek a podle výsledků hasičského sboru proběhla naprosto v pořádku,“ uvedla mluvčí společnosti Synthesia Pardubice Jaroslava Dostálová.

Hasiče také čeká kontrola bývalého popílkoviště opatovické elektrárny u obce Dříteč. Místní obyvatelé tady protržení hráze zažili na začátku roku 1977, kdy bahno s příměsí popílku zaplavilo deset domů do výše jednoho metru. Havárie se tehdy obešla bez zranění.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podle odborníků na Pardubicku podobná událost jako v Maďarsku nehrozí. V odkalištích jsou totiž většinou jen sypké, nebo tuhé hmoty. „Nelze to srovnávat se situací, která vznikla v Maďarsku, protože tam byly hráze vysoké a materiál tekutý. Tady je situace klidná a bezpečná,“ řekl chemik Miloslav Slezák.