Energeticky úsporný projekt EPC: Nejdřív uspořit, až pak zaplatit

Pardubice - Česká města začínají využívat možnost financování energeticky úsporných projektů prostřednictvím tzv. EPC metody. Díky ní nemusí město na energetickou modernizaci vyčleňovat zvláštní peníze, veškeré náklady totiž uhradí firma poskytující energetické služby a město pak investici splatí z dosažených úspor. Tuto možnost využila před rokem například Moravská Třebová k modernizaci veřejného osvětlení.

Nápad na platbu z uspořených peněz se do Česka dostal pod názvem Energy Performance Contracting v 90. letech. Její princip spočívá v tom, že veškeré prvotní náklady spojené s realizací projektu energetických úspor nese firma poskytující energetické služby. Ta nese také plnou zodpovědnost za vhodnou volbu použité technologie, projekt, realizaci a následný provoz.

Spotřebitel energie pak tuto investici splácí postupně z dosažených úspor nákladů na energii. V praxi to znamená, že spotřebitel energie nemusí na realizaci projektu vyčleňovat žádné mimořádné finanční prostředky a na nákup energie i splátky investice mu stačí stejný objem financí, jaké dosud vynakládal pouze na platby dodavatelům energie.

Moravská Třebová zmodernizovala osvětlení, jihlavská nemocnice kotle

Například pro Moravskou Třebovou představovaly dříve každoroční faktury za elektřinu noční můru. Na rekonstrukci neúsporných pouličních světel ale neměla peníze. Nakonec objevila možnost financování energeticky úsporných projektů právě prostřednictvím EPC.

Za necelých deset let tak město úvěr splatí a za svícení pak každý rok ušetří statisíce. Ročně teď za osvětlení zaplatí asi 600 tisíc korun, před rekonstrukcí by za stejné peníze mohlo svítit jen polovinu roku. Nová světla totiž o polovinu snížila náklady na elektřinu, a město tak splácí rekonstrukci z toho, co ušetří.

Česká města objevují projekty EPC (zdroj: ČT24)

Stejným způsobem platí za rekonstrukci osvětlení, vytápění či klimatizace také Jihlavská nemocnice. Čtrnáct milionů korun, které takto ušetří, by totiž na rekonstrukci jinak ve svém rozpočtu hledala jen těžko. „Jihlavská nemocnice toho využila přesně před dvěma lety. Například při výměně kotlů, ušetříme na energiích za světla a podobně,“ potvrzuje mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Speciální úvěr, kterým se v Česku zabývá asi desítka firem, dosud na jižní Moravě nevyužilo žádné město ani obec. Zatím o něm uvažuje pouze Břeclav. Města se totiž nového přístupu k veřejným zakázkám bojí. Moravská Třebová si ho ale po roce chválí a chystá se pomocí něj zateplit pět budov - třeba základní školu nebo zámek.