Soud poslal benzínového polévače na devět let za mříže

Brno – Devět let vězení – k takovému trestu odsoudil Krajský soud v Brně osmatřicetiletého Jana Buriana. Ten vyloupil celkem 17 heren a směnáren. V několika případech obsluhu polil benzínem a se zapalovačem v ruce vyhrožoval, že ji zapálí. Trest není pravomocný, státní zástupkyně se proti rozsudku na místě odvolala.

Při třech loupežích polil obsluhu směnárny nebo herny benzínem a vyhrožoval, že ji zapálí, pokud nedostane peníze. „Měl plastovou lahev se směsí vody a benzínu. Tekutinou polil obsluhu a vyzval ji k vydání peněz. Z obavy o zdraví a život mu peníze dala,“ zaznělo v rozsudku nad osmatřicetiletým Janem Burianem z Brna.

Obžaloba ho vinila i z dalších loupežných přepadení, celkem jich bylo podle žalobkyně 19. Soud nakonec Buriana uznal vinným ze 17 loupeží. I proto se státní zástupkyně proti rozsudku odvolala. „Soud nevyhověl v plném rozsahu obžalobě,“ potvrdila státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Burian, který už byl v minulosti za loupeže a krádeže pětkrát trestaný, u soudu dříve prohlásil, že se cítí nevinen. Soud mu i přesto neuvěřil a poslal ho na devět let za mříže do věznice se zvýšenou ostrahou. Burian si nechal lhůtu pro odvolání.

Od pistole k benzínu

Muž poprvé loupil na konci července 2012 v Brně, kde s plynovou pistolí v ruce přepadl hernu. Zatímco první loupež mu vynesla necelé dva tisíce korun, druhý den si stejným způsobem přišel na sedmdesát tisíc. Celkem si takto „vydělal“ téměř čtvrt milionu korun.

„Část peněz použil na splacení dluhu, část dal partnerce na živobytí a domácnost a část prohrál v automatech,“ řekl už dříve mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Kriminalisté začali po muži pátrat na začátku května 2013, kdy přepadl směnárnu ve Starém Hrozenkově. Její pracovnici pocákal benzinem a hrozil jí zapálením, pokud mu nevydá peníze. V červnu ho dopadli policisté z Uherského Hradiště.

„Agresivita pachatele se stupňovala, protože na samém počátku používal pouze pohrůžky a posléze směs alkoholu s vodou. Nakonec začal používat i zapalovač, kterým škrtl. Je jen shodou okolností, že nedošlo k nějakému závažnějšímu následku ve formě ublížení na zdraví nebo smrti,“ uvedla žalobkyně Eichlerová.