Do Německa snáz: Na Chebsku se začne s opravou důležitých silnic

Hranice (Chebsko) - Karlovarský kraj letos opraví za desítky milionů korun dvě důležité silnice z nejzápadnějšího českého města - Hranic na Chebsku. Jde zejména o silnici do Aše, zdůraznil starosta města s 2 300 obyvateli Miroslav Picka. Podle něj je kvalita a šířka této silnice největším problémem oblasti.

„Německá strana na rozšíření a zkvalitnění komunikace dlouhodobě tlačí. My o to usilujeme od nepaměti. Určitě to výrazně podpoří rozvoj našeho města i obchodní dopravu se Saskem,“ uvedl.

Přes Hranice směřují vozidla na dva regionální přechody, oba na saskou stranu. Jeden je směrem na Bad Elster a druhý na Olešnici a dál na Plavno. Místní podnikatelé mají výjimku a mohou je využívat pro přepravu zboží. Přes Hranice tak denně jezdí stovky vozidel.

„Obchvat Hranic je hotový, ale na Aš nepokračuje kvalitní silnice. Letos by se to mělo povést. Kraj to má v plánu, potvrdil mi to pan (náměstek hejtmana Petr) Navrátil i ředitel krajské správy silnic,“ uvedl Picka. Vyřešený je i průtah Studánkou, tedy jednou z vesnic poblíž Hranic.

„Zbývají dva úseky. První mezi Hranicemi a Studánkou, což jsou necelé dva kilometry, a druhý mezi Studánkou a silnicí, která vede z Aše do Bad Elsteru, což je necelých pět kilometrů,“ uvedl starosta. Půjde o rekonstrukci silnice druhé třídy a její rozšíření na parametry obchvatu, tedy na šíři 6,5 metru. „Investice se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Pokud se letos začne, věříme tomu, že se to povede dodělat,“ dodal.

Hranice si díky vysokému počtu pracovních příležitostí už 25 let udržují stabilní počet obyvatel. Ve městě je přes 1 200 pracovních pozic, tedy více než práceschopných obyvatel. Za prací do Hranic dojíždí i lidé z Chebu, Aše a Hazlova. Pracovní možnosti se trvale rozšiřují.

Vedle dopravy trápí město ještě to, že tam nevznikají nové byty, i když zóny na bytovou výstavbu v Hranicích jsou. „V současné době pociťujeme velký tlak na byty a evidujeme spoustu žádostí, což také souvisí se zvyšující se poptávkou po pracovní síle,“ upozornil starosta. Developeři bytových domů ale zatím město bez povšimnutí míjejí.