Trable „prokletého“ ROPu pokračují. Obvinění míří k pěti zaměstnancům

Ústí nad Labem - Policie obvinila pět bývalých i současných zaměstnanců Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Viní je z porušování povinností při správě cizího majetku. Jedním z nich je i Jiří Šulc, známý jako někdejší poslanec ODS a předseda Výboru Regionální rady ROP. Obvinění se týká uzavření konkurenčních doložek v řádu statisíců korun pro dva bývalé ředitele úřadu, Petra Kušnierze a Pavla Markvarta.

Mezi obviněnými je kromě Šulce i Markvart, Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený ředitel, právník úřadu Jan Martinovský a současná ředitelka Jana Havlicová, uvádí se v obvinění. Podle předsedy výboru Petra Navrátila (ČSSD) podepsal někdejší předseda ROPu Severozápad Jiří Šulc konkurenční doložky, které zajišťovaly Kušnierzovi a Markvartovi dvanáct měsíčních platů. „Doložky odporovaly zákoníku práce, podle něj nemůže být úředníkům konkurenční doložka dána,“ vysvětlil Navrátil. 

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták potvrdil obvinění čtyř lidí ve věku od 33 do 55 let. „Dnešního dne bylo zahájeno trestní stíhání celkem čtyř osob ve věku od 33 do 55 let pro podezření z trestné činnosti kvalifikované jako zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby a přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ řekl Hanták.

Kušnierzovi úřad vyplatil 385 tisíc korun, Markvartovi pak 424 tisíc korun. „Obrátila jsem se na externího právníka, který řekl, že doložka u pana Markvarta platí. Jednali jsme alespoň o snížení částky, což se podařilo,“ řekla jedna z obviněných Jana Havlicová. Proti obvinění se bude bránit. „Podám stížnost,“ řekla. Vyjádření Jiřího Šulce zatím není známé. 

Podle Navrátila se doložky týkaly jen Markvarta a Kušnierze, jiných ředitelů ne. Havlicová zatím ve funkci zůstává. „V pondělí bude o situaci jednat výbor regionální rady a ten rozhodne,“ doplnil Navrátil. 

Obvinění Havlicové a Červinky znamená, že trestně stíhaní jsou už všichni dosavadní ředitelé úřadu. Kušnierz už byl pravomocně odsouzen za kurupci při přidělování dotací. Společně s Markvartem a někdejším ředitelem Petrem Vráblíkem čelí i obžalobě za ovlivňování projektů. Soud by měl začít za několik měsíců.

Nové sídlo Úřadu Regionální rady Severozápad
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Audit ROPu Severozápad, který zadalo ministerstvo financí, hodnotil 35 projektů podpořených evropskými penězi a chyby našel téměř u všech. Déle než na rok potom Evropská komise operační program zastavila, jeho obnovení podmínila zaplacením tzv. plošné korekce, ve které vyčíslila předpokládaný objem pochybení ve všech projektech – regionální rada měla do programu vrátit 2,6 miliardy korun. Po oživení ROP, které zajistil stát spolu s Ústeckým a Karlovarským krajem, začala regionální rada vybírat sankce za projekty zpochybněné ministerským auditem. 

Podezření padlo na nejbohatší z regionálních operačních programů poté, co policie v roce 2011 obvinila tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Severozápad Petra Kušnierze z braní úplatků. Soud ho později poslal do vězení. Později policie obvinila z manipulací s evropskými dotacemi i Kušnierzova předchůdce Petra Vráblíka i nástupce Pavla Markvarta a také bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu. Před Vánoci na ně státní zástupce podal žalobu.