Bohumín chystá revoluční vyhlášku, zakáže prodávat šrot výkupnám

Bohumín – Bohumínská radnice chystá revoluční opatření proti zlodějům kovů. Celorepublikově rozšířený problém, který je v aglomeracích Moravskoslezského kraje zvláště siný, chce řešit městskou vyhláškou. Vedení města chce od července zakázat odevzdávat kovy v bohumínských komerčních sběrnách. Místo toho budou muset lidé kovy, ale také papír, odevzdávat zadarmo ve sběrných dvorech města. Za porušení nařízení chtějí zástupci města zavést přísné pokuty až třicet tisíc korun.

„Chápu, že příčinou toho je špatná sociální situace těch lidí, ale protože nejsme schopni to rychle vyřešit, musíme se postarat, aby nedocházelo ke škodám na majetku obyvatel a obcí,“ prohlásil starosta Bohumína Petr Vícha z ČSSD.

Město řeší krádeže kovů prakticky denně. Redaktor České televize Michal Polášek se přesvědčil, že i v poledne bylo v tamní sběrně surovin rušno jako na nádraží, přísun vozíků byl pravidelný a důsledný. Za čtvrt roku vykoupí bohumínské sběrny kolem pěti set tun kovů. Jen letos řešili policisté a strážníci v souvislosti s krádežemi kovů padesát trestných činů nebo přestupků. „Zloději už zapalují i naše neobydlené domy, aby si usnadnili práci. Nemůžeme to přehlížet,“ řekl místostarosta Bohumín Lumír Macura z ČSSD.

Bohumínská radnice bojuje proti zlodějům kovů

V celém Moravskoslezském kraji loni způsobili zloději kovů škodu téměř sedmdesát milionů korun. Například v listopadu ukradli desítky ocelových desek a stovky šroubů z mostu přes Odru v Ostravě. Kradou příčky z elektrických sloupů, často se dopouštějí obecného ohrožení. Nedávno zloději ukradli v Karviné srdce z kostelního zvonu. „Zloději rozkrádají i přímo za jízdy nákladní vagóny. Evidujeme případy, že vykrádají i sběrny, ve kterých pak železo prodávají,“ uvedla mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Sousedé, přidejte se k nám

Tomu, aby zloději nemohli železo jednoduše prodat v sousedním městě, chce radnice čelit spoluprací se sousedy. Vyzve proto všechny obce v okolí včetně Ostravy, aby postupovali podobně. „Už jsme se dohodli s Rychvaldem a Dolní Lutyní, že také zavedou podobnou vyhlášku,“ informovala Balcarová.

Sběrači kovů
Zdroj: ČT24

Provozovatelé sběren protestují. Tvrdí, že nákupy od jednotlivců tvoří drtivou většinu jejich obratu a bez jejich přísunu zkrachují. Radnice jim připravila odpověď. „Odpad, který nám lidé donesou do sběrného dvora, prodáme formou jednoduché soutěže sběrnám ve městě,“ vysvětloval místostarosta Macura. Podnikatelé ale nejsou spokojeni. „I kdybychom soutěž vyhráli a šrot získali, sběrnu neudržíme po celý rok, protože přísun by asi už nebyl denně, ale pouze měsíčně či kvartálně,“ uvažoval odpadový hospodář Pavel Konečný.

Inspirace pro zákon o odpadech?

Zástupci města budou prosazovat, aby komerční sběrny zmizely i ze zákona o odpadech, jehož novelizaci stát aktuálně připravuje. To ale zřejmě nebude snadné. „Dokážeme si spíše představit posílení kontrolních kompetencí například České inspekce životního prostředí, zvýšení sankcí a zpřísnění povinností provozovatelů sběren,“ reagoval ředitel odboru odpadů Ministerstva životního prostředí České republiky Jan Maršák.

Problém krádeží kovů budou řešit i senátoři. Ve středu mají projednávat návrh, aby kraje mohly odebírat licenci sběrnám, které vykupují, co nemají. Katalog zakázaných věcí dostali provozovatelé na počátku února. Zákon ale ještě musí schválit poslanci.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)