H. Brod staví parkovací dům, místním navzdory

Havlíčkův Brod - První parkovací dům na Vysočině vyrůstá v Havlíčkově Brodě. Jeho výstavba bude stát 18 milionů korun a řidiči ho budou moct využívat od září. Stavbu ale provázejí protesty místních - vadí jim to, že se na parkovací dům budou muset koukat z okna, i to, že za parkování v blízkosti svých domovů budou muset platit.

V Havlíčkově Brodě vyroste první parkovací dům na Vysočině (zdroj: ČT24)

Město vybralo pro stavbu parkovacího domu strategické místo v blízkosti centra města. Na dohled je policie, soud, řada úřadů a škol. „Celková kapacita parkovacího objektu je navržena na 78 stání. Dnes na místě parkuje zhruba 45 aut,“ říká radní pro dopravu Libor Honzárek.

Jenže dvoupatrová budova, zatím zakreslená jen v projektu, je trnem v oku vlastníkům bytů v Husově ulici. Nelíbí se jim, že z oken budou koukat na parkovací dům. Nepomohly jim stížnosti ani petice. Podle Honzárka ale stavba nebude přesahovat okolní terén.

Dalším problémem je, že zdejší nájemníci přišli o parkování zdarma. „Parkovací místa v té kryté části budou obsazována za úplatu, cena bude pravděpodobně stanovena dražbou. Ne všichni z tohoto domu na to parkování dosáhnou,“ myslí si jedna ze zdejších obyvatelek Alena Kubalová. 

K tomu ale podle Honzárka nedojde. „Rezidenti, kteří bydlí v bezprostředním okolí, budou zvýhodněni,“ tvrdí. Radní města chtějí o parkování s nájemníky ještě jednat. Jasno by mělo být do září, kdy parkovací dům zahájí provoz.