Luxusní hausbóty a zeleň: Nová představa špinavého Šeberáku

Praha – Kdo by si chtěl jít zaplavat k Šeberáku, minimálně tři roky si počká. Známé pražské koupaliště se totiž na čas vypouští. Developerská společnost Ogopogo, která je majitelem rybníku, ho chce vyčistit a následně tam ukotvit luxusní hausbóty. Tím ale omezí přístup veřejnosti k vodě.

Rybník Šeberák čeká velká proměna (zdroj: ČT24)

Developer Ogopogo koupil Šeberák před lety od rybářské společnosti, nyní plánuje velkou proměnu. Radnici ani kunratické obyvatele tím příliš nepotěší. Získal povolení k vypuštění vody, což pro místní znamená léto na suchu. Voda zmizí už teď v březnu, a tak je celá letní sezona ztracená.

Rybník se má odbahnit a následně zrekonstruovat. Šeberák tak může zůstat bez vody několik let. Na přítocích chce developer vybudovat nádrže, které zadrží sediment. Šeberák se pak v budoucnu nebude muset vypouštět ani bagrovat.

Dosud jedno z nejšpinavějších koupališť v metropoli by mělo mít čistší vodu. Revitalizaci ale developer platí hlavně kvůli projektu výstavby luxusních celoročně obyvatelných hausbótů. Už před třemi lety s nimi na úřadech sice narazil, investici v řádu stovek milionů korun ale dál prosazuje a počítá s vybudováním deseti zařízení.

  • „Jedna třetina rybníku bude stále přístupná veřejnosti,“ slibuje developer.

Obyvatelé Kunratic se tím však nenechali obměkčit. Zaznívají hlasy, že by se do rybníka nemělo zasahovat. Do okolí se to prý nehodí a nejedná se o „šťastné řešení“. Na jejich slova možná dojde. Developerovi chybí k výstavbě plovoucích vil povolení, a s tímto využitím vodní plochy nepočítá současný územní plán.

Vydáno pod