Památkáři ženou kauzu Kyselka k Nejvyššímu správnímu soudu

Kyselka - Spor mezi krajskými památkáři a Karlovarskými minerálními vodami (KMV) kvůli lázním Kyselka nekončí. Podle památkářů nechala společnost historicky cenné domy zchátrat. Její zástupci s tím nesouhlasí a krajský soud jim dal za pravdu. Kraj ale trvá na svém a kauzu chce hnát k Nejvyššímu správnímu soudu.

Spor o pokutu za zchátralou Kyselku rozhodne NSS (zdroj: ČT24)

Památkářům se nelíbilo, v jakém stavu je hotel Praha a dům Stalburg. Stavby jsou součástí historického komplexu někdejších lázní v Kyselce. V roce 2011 proto karlovarský magistrát zahájil správní řízení s firmou Karlovarské minerální vody. „Ty domy se ponechaly svému osudu, přestaly se udržovat a zub času už udělal své,“ konstatuje vedoucí karlovarského odboru památkové péče Antonín Haidlmaier.

Firma měla zaplatit pokutu 1,8 milionu korun. Proti tomu se odvolala a uspěla. Teď se ale brání památkáři, podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Společnost KMV podle svého mluvčího Michala Donatha stále trvá na tom, že pokuta byla udělena neoprávněně, protože škody, kvůli kterým byla udělena, nezpůsobila.

S rekonstrukcí památkových objektů už firma začala. Ani domy v sousedství díky obecně prospěšné společnosti dál nechátrají. Ještě letos chtějí zástupci obecně prospěšné společnosti začít opravovat střechy budov.