Soud: Rom v Teplicích zemřel při rvačce, o rasismus nešlo

Ústí nad Labem / Teplice – Stanislav Sýkora, obžalovaný v souvislosti se smrtí muže při zahájení loňské lázeňské sezony v Teplicích, se podle soudu nedopustil ublížení na zdraví s následkem smrti s rasovým podtextem – jak případ kvalifikovala žalobkyně. Soudce událost překvalifikoval na rvačku a obžalovaného muže poslal na pět let do vězení. O rasismus podle rozsudku nešlo.

Ústecký soud potrestal pětiletým trestem muže, který loni v květnu v Teplicích ubodal devětačtyřicetiletého Roma (zdroj: ČT24)

Potyčka, která skončila úmrtím devětačtyřicetiletého muže, se stala loni 24. května. Podle soudu vyprovokoval rvačku Sýkora, kterého přivolal na pomoc jeho kamarád stánkař, jenž tvrdil, že mu skupina Romů něco ukradla. Při konfliktu jedenatřicetiletý Sýkora dvakrát bodnul nožem devětačtyřicetiletého Roma. Druhá rána pronikla do levé srdeční komory a pobodaný muž při převozu do nemocnice zemřel. Sýkora nožem poranil i další dva muže. „Chtěl bych se pozůstalým omluvit, je mi to líto,“ řekl ještě před vynesením rozsudku Sýkora.

Státní zástupkyně smrt devětačtyřicetiletého Roma označila za ublížení na zdraví s následkem smrti s rasovým podtextem. Obžalovanému Sýkorovi tak hrozilo až šestnáct let vězení. Soudce však případ překvalifikoval a rasový podtext odmítl. Připustil, že při konfliktu padaly různé urážky, ale ani to není podle něj dostatečný důvod. „Soud má za to, že nešlo o jednostranné, ale oboustranné urážky,“ vysvětlil předseda senátu Roman Felzmann. Stanislav Sýkora podle něj rvačku nepochybně vyprovokoval, a stráví proto pět let ve vězení. Musí také zaplatit bratrovi mrtvého muže odškodné 80 tisíc korun.

Soudce Roman Felzmann:

„Otázka rasismu a příslušnosti k nějakému etniku, v tento okamžik, nehrála podle soudu vůbec žádnou roli.“

Rozsudek: spravedlivý, šokující nebo kontroverzní?

Sýkorův obhájce označil verdikt za spravedlivý. Státní zástupkyně si potom vzala lhůtu pro možné odvolání. „Počkám na písemné vyhotovení rozsudku a poté se rozhodnu, zda podám odvolání do viny či do trestu,“ řekla žalobkyně Zdeňka Chromá. Rozhořčení však vzbudil verdikt u pozůstalých. „Rozsudek je až šokující, nejen překvapivý. Soud smetl rasový motiv, ale co je zarážející, že z toho udělal rvačku. Dle mého názoru by se dalo mluvit o vraždě nebo těžkém ublížení na zdraví s následkem smrti, jak byla podaná obžaloba,“ řekl zástupce pozůstalých David Oplatek.

Pozorovatel Evropského střediska pro práva Romů Markus Pape potom považuje rozsudek za kontroverzní. „Ústecká kriminálka to vyhodnotila jako vraždu ve třetím odstavci, kde hrozil výjimečný trest,“ podotkl.

Rvačka souvisela s útokem v Duchcově, severem Čech doutnalo napětí

Pape upozornil, že případ úzce souvisí s další rvačkou, kterou se zabýval ústecký soud minulý týden. Krátce předtím, než zemřel pobodaný devětačtyřicetiletý muž v Teplicích, unikl na veřejnost záznam z bezpečnostní kamery, který zachytil útok skupiny Romů na manželský pár.

Ani duchcovský útok nepovažuje soud za rasově motivovaný. Útočníkům udělil tresty od roční podmínky po tři roky vězení. „Oba případy se úzce prolínají. Společenská atmosféra vysoce zvyšuje agresivitu lidí. Je potřeba, aby se s tím společnost vypořádala,“ uvedl Markus Pape.