Liberečtí se brání pěší zóně – ulice je bez aut, ale i bez lidí

Liberec – Živnostníci a podnikatelé kritizují rozšíření pěší zóny v Liberci. Omezení mělo přilákat do centra víc lidí, výsledek je ale podle místních opačný. Centrum města se postupně vylidňuje a obchodům klesají tržby. Radnice slíbila, že jednu problematickou ulici otevře autům – ale jen dočasně. Teprve potom se město rozhodne, co je lepší.

Lucie Pokorná o vyhlášení a dočasném zrušení pěší zóny v Revoluční ulici (zdroj: ČT24)

Ulice vedoucí na jih z libereckého náměstí Dr. Edvarda Beneše jsou určeny výhradně pěším již dlouho. Až později se radnice rozhodla zapovědět autům i vzdálenější ulice, jako je Revoluční. Tam ale způsobila uzavírka velké potíže – do obchodů přestali chodit zákazníci a podniky, kterým se léta dařilo, nyní bojují o přežití. Vedení města vyhlásilo pěší zónu v přesvědčení, že bude ulicí procházet více lidí, ale to se nestalo. „Ani odpoledne ve čtyři hodiny tam nejsou žádní lidé,“ podotkl liberecký živnostník Jan Kristián.

Podle místního obchodníka Daniela Prince přitom dopad vzniku pěší zóny nepocítí pouze sami podnikatelé. „Vy jako zákazník sem nepojedete, protože se sem nedostanete. Já jako obchodník neprodám, nebudu mít na nájem. A majitel domu nebude mít příjem peněz,“ popsal Daniel Princ.

Podle primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) se Revoluční ulice vylidnila proto, že nejde o plnohodnotnou pěší zónu, ale pouze o ulici bez aut. „Nikdy tam nemůžete dát lavičky, nemůžete tam dát květníky. Průjezdné to musí zůstat kvůli sanitkám,“ poukázala primátorka.

Podnikatelé z Revoluční ulice sepsali otevřený dopis, kterým vyzvali radnici, aby pěší zónu zrušila. Tam jim sice vyhověla, ale jen dočasně, na dva měsíce. Teprve potom se rozhodne, jak bude Revoluční ulice vypadat natrvalo.