Pozemky pro D11 vykoupí kraj, nabídne lepší ceny než stát

Hradec Králové – Příprava stavby dálnice D11 od Hradce Králové k Jaroměři by se mohla dostat z mrtvého bodu. Uvázla v něm loni, když stát výrazně snížil ceny nabízené za pozemky potřebné ke stavbě, a lidé začali jeho nabídky ve velkém odmítat. Královéhradecký kraj nyní nabídl, že pozemky vykoupí sám. Nabídne za ně vyšší cenu, na kterou by dosavadní vlastníci mohli spíše přistoupit, a půdu potom státu daruje.

Královéhradecký kraj vykoupí pozemky pro D11 – výhodněji než stát (zdroj: ČT24)

Cena, kterou stát nabízí za metr čtvereční, se loni snížila ze stovek korun na 30 i méně. Rázem tak vzrostl počet lidí, kteří nabídky považují za směšné a odmítají je. „Dávat dvanáct korun? To je špatné,“ podotkl Petr Musil, po kterém chce stát hektar z jeho pole u Zaloňova, aby mohl postavit poslední část dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře. Hrozí proto, že pozemkové spory skončí zdlouhavým vyvlastňováním a povlečou se léta.

Do výkupů se nyní vložil Královéhradecký kraj, kterému rychlá dostavba dálnice leží na srdci a přišel s nabídkou výhodnou pro stát i majitele půdy – pozemky vykoupí sám a nabídne vyšší ceny než stát. „Podle mého názoru by to mohlo být v rozmezí 100, možná 150 korun za metr,“ nastínil náměstek hejtmana Otakar Ruml (KSČM).

Jak přesně výkup pozemků proběhne, musí kraj ještě upřesnit. Uvažuje o tom, že by pozemky pro dálnici mohly zůstat v jeho vlastnictví. Kdyby se ukázalo, že je to pro stavbu překážka, mohl by pozemky rychle převést či prodat státu. Hejtman Lubomír Franc o plánech kraje informoval ministerstvo dopravy, kterému se zamlouvá. Času na přípravu však není mnoho. Už v květnu začnou úředníci v Jaroměři psát první rozhodnutí o vyvlastnění soukromé půdy.