Pražská zoo pošle do Mongolska další koně Převalského

Praha - Pražská zoo chce v červenci přepravit do Mongolska do volné přírody další čtyři koně Převalského. Zoo už takto navrátila celkem 12 koní. Ve volné přírodě byl tento divoký kůň vyhuben už před čtyřiceti lety.

Na převozu zoo spolupracuje s Armádou ČR a zapojuje se i ministerstvo životního prostředí. Pro přepravu koní se používají letouny CASA. Záchranu ohrožených koní dnes ocenila i mongolská ministryně životního prostředí Sandžásürengín Ojún.

Armádní letoun přistane tentokrát s koňmi na nezpevněné ploše přímo v poušti Gobi, aby pak zvířata nemusela absolvovat další náročný mnohahodinový převoz do aklimatizační obory. „Celkové náklady na převoz budou mezi 1,2 až 1,4 milionu korun,“ vyčíslil ředitel zoo Miroslav Bobek s tím, že peníze získávají ze sbírky, od sponzorů a také z takzvané koruny ze vstupného.

Pražská zoo je jedním z hlavních organizátorů mezinárodních převozů koní do jejich původní vlasti. V západní Evropě se s nimi začalo v 90. letech, za tu dobu se do původní vlasti vrátilo přes sto koní. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety. V současnosti žije po celém světě zhruba 1 900 koní Převalského, z toho asi 300 ve dvou národních parcích v Mongolsku.

Transporty koní Převalského:

Pražská zoo chová koně Převalského od roku 1932. V chovu koní, které dlouho měla i ve svém znaku, se velmi angažuje a od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. K návratu divokých koní zpět do přírody založila i profil na Facebooku.

Podsaditého hnědorezavého koníka s krátkou hřívou a světlým pruhem na zádech objevil kolem roku 1860 v mongolské stepi ruský generál N. M. Prževalský. Mezi další programy pražské zoo na záchranu ohrožených druhů v místě jejich přirozeného výskytu, takzvané in situ projekty, patří kromě „Převaláků“ i záchrana goril ve střední Africe, supa mrchožravého v Bulharsku a gaviálů v Indii.

Koně Převalského
Zdroj: Facebook Návrat divokých koní/Ganbaatar