Povodeň Českou Lípu nepřekvapí, varovný systém je hotový

Česká Lípa – Monitorovací a informační protipovodňový systém dokončila Česká Lípa. Jeho součástí jsou snímače vodní hladiny a také pouliční rozhlas. Ten bude město využívat, i když povodně hrozit nebudou. Vytvoření systému stálo téměř 14 milionů korun. Potřebnou státní dotaci získala radnice po mnoha neúspěšných žádostech – a dvou povodních.

Na hrozící povodeň upozorní Českolipské ultrazvukové snímače vodní hladiny umístěné v Dolní Libchavě, Dobranově a Písečné, které sledují stav na Šporce i Dobranovském potoce. Informace z čidel chodí do centrály na městském úřadu, která vyšle SMS členům městské povodňové komise, pokud hladina některého toku vystoupá na první stupeň povodňové aktivity. Potom bude pravidelně posílat aktuální informace.

Občany může městské vedení informovat o hrozícím nebezpečí pouličním rozhlasem, jehož součástí je 800 reproduktorů a více než 300 bezdrátových hlásičů. „Informace lze do éteru poslat z pěti nových stanovišť vybavených potřebnou technikou,“ uvedla mluvčí města Kristýna Brožová. V době, kdy záplavy nehrozí, může radnice využít informační systém jako klasický městský rozhlas, doplnil místostarosta Tomáš Vlček (SLK).

Než se podařilo protipovodňový informační systém vytvořit, postihly město záplavy hned dvakrát. O státní dotaci, která by pokryla 90 procent nákladů, žádala Česká Lípa neúspěšně již před rokem 2010, kdy zasáhla velkou část Libereckého kraje blesková letní povodeň. Před Českou Lípou se sice povodňová vlna zpomalila, ale přesto voda poškodila některé silnice a mosty. Až po další povodni o rok později ale město teprve peníze na monitorovací a výstražný systém skutečně získalo.