Jičinské vodárny dostaly pokutu za chyby v tendru

Jičín – Vodohospodářská a obchodní společnost v Jičíně dostala milionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). Sankce se týká údajných chyb v soutěži na stavební zakázku „Čistá Cidlina“. Vodárny podle úřadu nesprávně posoudily nabídky a neoprávněně tím ovlivnily výběr soutěže. Samy se proti verdiktu ohradily a podaly rozklad k předsedovi antimonopolního úřadu. Čistírny a kanalizaci budovala společnost Geosan.

Milionová pokuta pro jičínské vodárny (zdroj: ČT24)

Projekt Čistá Cidlina určený k rekultivaci vodních toků na Jičínsku stál více než 600 milionů korun. Podle kontrolorů vodárny pochybily v dodatku smlouvy, když prodloužily původně nasmlouvaný termín až o padesát týdnů, jak sdělil mluvčí ÚHOS Martin Švanda. Jičínský podnik prý nezkoumal přiměřenost nabídek a prodloužil lhůtu až po soutěži, kdy bylo jasné, že zakázku získá Geosan. Ten přitom předložil nabídku o více než 100 milionů korun dražší než druhý v pořadí.

Geosan získal tendr především díky faktu, že přislíbil zvlášť krátkou lhůtu výstavby 70 týdnů a smluvní pokutou deset milionů korun za každý den zpoždění. „Nabídka krátkostí termínů v tu chvíli byla zjevná, že není úplně v pořádku,“ reagoval bývalý ředitel vodáren Václav Matula.

Geosan soutěž komentoval tím, že zakázku splnil a předal včas bez nedodělků. Z verdiktu antimonopolního úřadu tak vyplývá, že za chyby a pokutu je odpovědné bývalé představenstvo vodáren. Vodohospodářská společnost se proti pokutě odvolala, tedy podala rozklad k předsedovi antimonopolního úřadu. Evropská komise až do skončení vyšetřování zastavila 60miliónový doplatek dotace.