Jivno má územní plán, u Rudolfovského potoka se bude stavět

Jivno (Českobudějovicko) – Po třech letech sporů má jihočeské Jivno územní plán. Projednávání provázely spory kvůli lokalitě Rudolfovského potoka. Místní i ekologové se snažili zabránit jejímu zastavění. Nepodařilo se to, představitelé radnice říkají, že už víc ustoupit nemohli.

Jivno po třech letech schválilo územní plán (zdroj: ČT24)

Čerstvě schválený územní plán Jivna počítá se stavbou devíti rekreačních domů u Rudolfovského potoka. Jeho okolí v oblasti Rudolfovského lomu má od podzimu status významného krajinného prvku, ale schválení jeho dílčího zastavění kritici radnice nakonec nezabránili. „Územní plán povoluje novou výstavbu na území významného krajinného prvku Rudolfovský lom a výstavbu nové nádrže,“ shrnul Jiří Řehounek ze sdružení Calla. Podle Jaroslava Valevského ze sdružení Náš domov mají domy stát v cestě biokoridoru – trase, po které migruje zvěř.

Majitelé pozemků u Rudolfovského potoka se ale u soudu domáhají naopak zrušení statusu významného krajinného prvku. „Nechceme, aby tam byl VKP, protože tím se znehodnotí náš záměr a naše pozemky,“ zdůvodnil Lumír Dvořák, kterému jeden z pozemků patří.

Podle architekta územního plánu Jiřího Brůhy je ale výsledná podoba územního plánu, která vznikala tři roky, kompromisem. „Největší ústupek byl v tom, že jsme přendali původně uvažovanou čistírnu odpadních vod, respektive jsme ji úplně vyndali,“ uvedl. Podle jivenského starosty Josefa Makovce zastupitelé vyhověli zhruba polovině připomínek k územnímu plánu.