Třeboňský archiv se částečně přesune do sousedního kláštera

Třeboň - Státní archiv v Třeboni se chystá na velké stěhování. Stávající prostory v třeboňském zámku jsou pro něj příliš malé a pro archiválie jsou nevhodné. Archiv se však přesune jen pár metrů, do sousedního augustiniánského kláštera. Úvodní a nejnákladnější část rekonstrukce, která přišla na 20 milionů korun, je už dokončena.

Do zámku založeného šlechtickým rodem Rožmberků se musí natěsnat desítky metrů archiválií, odborná pracoviště i kanceláře Státního oblastního archivu v Třeboni. Na vše už ale poslední dobou není místo.

Archiv se stěhuje ze zámku do kláštera (zdroj: ČT24)

„Musíme se střídat, nemůžeme třeba dělat dvě stejnou práci,“ potvrdila konzervátorka Emílie Součková. Dokumenty, ve kterých je celá historie jižních Čech, potřebují mnohem větší péči, část z nich se proto přesune do sousedního kláštera.

Přestěhováním archiv získá dvakrát větší plochu, nákladní výtah a bezbariérovou plošinu. Zaměstnance čekají prostorné a světlé kanceláře, návštěvníky zase nová badatelna. Pracovníci archivu si nové prostory velmi pochvalují. „Je to prostor, který byl stvořen k duchovní práci, a my archiváři se také duchovní činností zabýváme,“ podotkl ředitel archivu Václav Rameš.

Na zámku zůstane pouze původní rožmberský archiv, vše ostatní se přesune. Celistvost archiválií to ovšem nenaruší. V další fázi rekonstrukce se totiž stěny oddělující obě budovy probourají. Zámek a klášter se tím pádem propojí stejně, jako tomu bylo v dobách Rožmberků. „Tehdy se dalo zámkem projít až do kostela. My jsme pouze využili to, co naši předci postavili,“ doplnil Rameš.