O přezkumu procesu EIA k Letišti Vodochody bude jasno v dubnu

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) starostům v rámci dvouhodinového jednání slíbil, že do 28. dubna rozhodne o přezkoumání kladného stanoviska EIA (proces posuzování vlivů na životní prostředí) k rozšíření Letiště Vodochody. Podnět k jeho zrušení podalo jedenáct obcí v okolí letiště spolu s iniciativou Stop Letišti Vodochody. Souhlasné stanovisko vydalo ministerstvo loni. Brabec, jako nový ministr životního prostředí, obcím už dříve slíbil, že se projektem bude zabývat.

Ministr se v rámci dnešního jednání sešel se starosty 16 obcí v okolí letiště. Ti mu předložili své námitky k plánovanému rozšíření Letiště Vodochody a zopakovali požadavek na přezkoumání kladného stanoviska EIA. Starostové se obávají zejména přílišného nárůstu hluku, prašnosti a znečištění spodních vod, které by s sebou rozšíření letiště mohlo přinést. Podle Brabce je nutné se na celý proces podívat znovu. Starostům proto slíbil, že do konce tohoto měsíce o přezkumu rozhodne.

MŽP k rozšíření Letiště Vodochody (zdroj: ČT24)

Loni v říjnu ministerstvo v rámci řízení EIA odsouhlasilo rozšíření letiště. Vymínilo si však 124 podmínek, které jsou nezbytné pro zachování životního prostředí a ochrany obyvatel před hlukem. V podmínkách, které musí investor splnit, uvedlo například dostavění přivaděče na dálnici D8, omezení počtu startů a přistání letadel nebo rozměry strojů, které bude moci letiště přijímat. Za rok podle úřadu může letiště odbavit 35 000 startů a přistání, což je zhruba čtvrtina objemu odbavených strojů na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni.

Tyto podmínky jsou ale podle středočeského hejtmana Josefa Řiháka právně nevymahatelné, a jsou tak slabou ochranou pro obyvatele v okolí letiště. To, že se všechny podmínky MŽP nemusí podařit vymoci, potvrdila i Peštová. „EIA je nezávazná, může se proto stát, že v dalším řízení nebude vyhověno všem připomínkám,“ upozornila náměstkyně. Podle starosty obce Líbeznice Martina Kupky (ODS) bude navíc téměř nemožné, aby úřady dodržování těchto všech podmínek pohlídaly.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero ho koupilo od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelné a privátní lety. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016. Kladné stanovisko EIA je pro dokončení projektu nezbytné.