Rumburského místostarostu chce policie poslat před soud, navrhla obžalobu

Rumburk (Děčínsko) – Policisté navrhli státnímu zástupci, aby podal žalobu na rumburského místostarostu Darka Švába. Kriminalisté ho vinili z útisku, podněcování k trestnému činu a vydírání rumburských strážníků.

Ze dvou trestných činů obvinila policie Darka Švába loni v listopadu, později obvinění rozšířila. Podle policistů měl rumburský místostarosta během předloňské pracovní porady pobízet městské strážníky k nekalým praktikám při výkonu povolání a zastrašovat je. Bezmála po půl roce vyšetřování jsou kriminalisté přesvědčeni, že mají dost důkazů na to, aby rumburský místostarosta stanul před soudem. „Spis jsme předali s návrhem na podání obžaloby dozorujícímu státnímu zástupci,“ uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Dvaačtyřicetiletý Šváb je považován za jednoho z nejvlivnějších místních politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou se poprvé stal už jako sedmadvacetiletý, pak byl zvolen ještě třikrát. Kromě místostarostenské funkce ještě působí jako ředitel místní Lužické nemocnice. I na ni se před časem zaměřila policie, v únoru si odvezla materiály, které se týkaly zakázek. „V případě Lužické nemocnice stále probíhá prověřování. Nikoho jsme neobvinili,“ sdělila Petra Trypesová.

Kvůli případu, který nyní policie předává státnímu zástupci, pobyl Darek Šváb i ve vazbě, státní zástupce se obával, že by mohl ovlivňovat svědky. Policie ho v prosinci zadržela a odvedla do cely přímo z radnice. Po měsíci byl z vazby propuštěn.