Lesní stezkou na kole po Jizerkách, díky Singltreku už i z Libverdy

Nové město pod Smrkem - Bezpečnější a taky zajímavější sezona čeká cyklisty v Jizerských horách. Novinky plánuje hlavně Singltrek pod Smrkem, oblíbená síť jednosměrných lesních cest. V Lázních Libverda chystají pro bikery další, už třetí nástupní místo. Osmdesát kilometrů bezplatných tras na české i polské straně hranice loni navštívilo přes 60 tisíc lidí.

Singltrek nabízí hlavně atraktivní jízdu s technickými pasážemi v přirozeném prostředí lesa. „My říkáme, že singltrek je pro všechny – pro lidi, kteří chtějí vyzkoušet terénní cyklistiku, něco nového, něco zábavného,“ uvedl spolutvůrce tratě Tomáš Kvasnička.

Singltrek pod Smrkem je první destinací značky Singltrek v České republice a v současné době nabízí trasy v délce přes 80 kilometrů ve čtyřech stupních obtížnosti. Své si tu najde každý, od rodin s malými dětmi po zkušené bikery. „Máme kurzy výuky na kolech, nabízíme průvodce, dvakrát třikrát do roka děláme festival s kulturním obsahem, snažíme se, aby tohle místo žilo,“ dodal Kvasnička.

Nástupní místo se nachází v Novém Městě pod Smrkem přímo na pláži přírodního koupaliště, kde je pro cyklisty vybudováno zázemí Singltrek Centrum s občerstvením a restaurací nebo obchodem s cyklistickými potřebami. Podobné zázemí vzniká i v Libverdě. „V této části budeme mít testcentrum a servis celoodpružených horských kol,“ popsal starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil (nez.).

Součástí singltreku v Libverdě bude i nová stanice horské služby. S rostoucím zájmem o singltrek totiž přibývá i zraněných. „V loňském roce jsme zasahovali zhruba u šedesáti případů, jednalo se většinou o zlomeniny,“ řekl náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Singltrek se stal jednou z největších atrakcí hospodářsky chudého Frýdlantska s vysokou nezaměstnaností. Zájem cyklistů zatím očekávání naplňuje: podle starosty Lázní Libverda do regionu o letní sezoně přijelo odhadem asi 20 tisíc cyklistů, z čehož bylo 10 až 20 procent cizinců, hlavně Němci a Poláci. „O prodloužených víkendech tady bylo 1 000 až 1 500 cyklistů,“ uvedl Pospíšil. Nová atrakce je podle něj viditelná i na změně chování provozovatelů penzionů, které bývaly v minulých letech poloprázdné. „Mění webové stránky a vydávají propagační materiály,“ dodal starosta.   

Singltrek pod Smrkem
Zdroj: ČT24

Singltrek je společným projektem státního podniku Lesy ČR, Svazku obcí Smrk a České mountainbikové asociace. Ke druhé etapě se připojily i Polské státní lesy a město Świeradów Zdrój. Obavy z dopadu singltreku na lesní přírodu jsou prý zbytečné. „Ta stavba singltreku nenarušuje les, není v konfliktu s ochranou přírody,“ řekl krajský ředitel podniku Lesy ČR Ludvík Řičář.

Singltreky fungují už řadu let v USA a v posledních letech také v Británii. Postavit dobrý singltrek je ale docela věda, inspirací pro singltreky u nás se staly tratě ve Walesu, Skotsku a Irsku, odkud pochází legendární tvůrce Daffyd Davis, který pomáhal projektovat stezku v Jizerkách.