Dvůr Králové bude mít druhou čističku, dostal dotaci

Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku chystá stavbu nové čistírny odpadních vod a rekonstrukci hlavní kanalizační stoky za zhruba 221 milionů korun. Na stavbu město získalo dotaci 156 milionů korun z evropského operačního programu životní prostředí. Město už jednu čističku má, s vlastníkem se ale soudí o výši poplatků - a proto si chce postavit čističku vlastní. Kritici poukazují na plýtvání peněz.

„Je to nepochopitelné. Výstavba čistírny odpadních vod ve městě, které už jednu čistírnu má, je nehospodárným příkladem zacházení s dotačními prostředky Evropy,“ kritizuje záměr předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák. „Jsem přesvědčen o tom, že jsme vyčerpali všechny možnosti, jak se dostat ke stávající čističcce - ať už vlastnicky, nebo jako provozovatel,“ hájí postup místostarosta Jan Bém (ODS). Spory o cenu za čištění gradovaly v únoru 2012, kdy provozovatelská firma přerušila čištění a splašky tekly 56 hodin přímo do Labe. 

Podle místostarosty se okolnost, že ve Dvoře Králové už jedna čistírna stojí, při posuzování žádosti o evropskou dotaci nehodnotila. Pokud půjde vše hladce, nová čistička by mohla být hotová do konce listopadu 2015.

Vedle nové čistírny, která bude stát na druhém břehu Labe naproti stávající čistírně, bude významnou investicí rekonstrukce hlavní stoky za přibližně 70 milionů korun. Kromě dotace město na zaplacení stavby hodlá použít úvěr. Nyní radnice pracuje na získání stavebního povolení, soutěž na dodavatelskou firmu by chtěla vypsat na konci května. Radnice předpokládá, že v soutěži by mohla získat nižší cenu než nyní předpokládaných 221 milionů korun.

Kořeny problémů s dvorskou čistírnou jsou zřejmě v privatizaci v 90. letech, kdy se zařízení nestalo majetkem města, ale součástí majetku textilní společnosti Tiba. Textilka čistírnu v roce 2005 prodala firmě Evorado Import, která si na provozování postupně najala firmy WWTP DKNL a Litave. Tiba v roce 2007 zkrachovala.

Nynější čistírna by potřebovala rekonstrukci, například hodnoty u dusíku se blíží limitu pro jeho vypouštění. Firma Litave tvrdí, že vlastník čistírny na rekonstrukci nemá peníze, protože město za čistění platí málo. Loni v září však Okresní soud v Trutnově rozhodl, že město zaplatilo za čištění odpadních vod v posledních letech více, než mělo. Podle soudu má město u firmy Evorado Import přeplatek 46 milionů korun. Rozhodnutí soudu v této věci však dosud není pravomocné, protože firma se proti němu odvolala. Pokud se zprovozní nová čistička, stávající nebude mít žádné využití a její provoz skončí. 

Ve stejné situaci jako Dvůr Králové byl Vamberk. S provozovatelem čistírny se soudil o poplatky, proto si chtěl postavit vlastní. Ministerstvo životního prostředí mu ale dotaci zrušilo. Vamberk to donutilo původní čistírnu koupit.