Většina nájemníků domů RPG, které jsou na prodej, přijala tržní ceny

Ostrava - Většina nájemníků bývalých bytů OKD v Ostravě-Porubě, které jim vlastník nedávno nabídl k odkoupení, nabídku přijala i za tržní ceny. Obyvatelé čtyř z pěti vybraných domů se ve lhůtě, kterou jim společnost Byty RPG dala na rozmyšlenou, rozhodli vytvořit družstvo nájemníků a převzít dům do vlastních rukou. Pouze jeden vchod požádal o prodloužení lhůty.

Vedle takzvaných finských domů a několika dalších zchátralých budov a ubytoven to byla první nabídka, kterou Firma RPG Byty udělala nájemníkům bývalých bytů OKD. V Moravskoslezském kraji jich díky privatizaci těžebního gigantu vlastní přes 44 tisíc. Vybrala pět vchodů s celkem asi sto byty v blocích jiných vlastníků. Cenu stanovila tržní - 12 tisíc za metr čtvereční. S dotací 25 procent z ceny, kterou firma nabídla, nájemníci zaplatí 8 900 za metr.

Průměrný věk nájemníků je 60 let

O prodloužení lhůty na rozmyšlenou o jeden týden požádali nájemníci vchodu na Havlíčkově nábřeží. „Průměrný věk nájemníků domu je téměř šedesát let. Někteří mají přes osmdesát. Těžko by si mohli vzít z důchodů, které dostávají, půjčku v bance,“ řekl nájemník Vladimír Michalík. On i ostatní váhají také proto, že dům, který má bezmála šedesát let, vyžaduje velké investice. „Všechno je tu na spadnutí. Konkrétně do bytu, ve kterém bydlím, RPG neinvestovalo nic kromě umyvadla, které bylo z roku 1983 a spadlo na zem,“ uvedla další nájemnice Kateřina Honsová.

Zástupce RPG věří, že nabídky nakonec využije i pátý vchod. „Předpokládáme, že i v tomto případě bude stanovisko pozitivní,“ potvrdil mluvčí společnosti Petr Handl.

Původní obyvatelé na stavbách domů pracovali

Sdružení BYTYOKD.cz, které dříve s RPG o prodeji bytů neúspěšně vyjednávalo, se od této nabídky distancuje. Poukazuje zejména na to, že před deseti lety společnost získala jeden byt za zhruba 40 tisíc korun. „Teď mají nájemníci zaplatit za třípokojový byt 900 tisíc! Je to nepřijatelná cena především pro starší lidi a původní nájemníky, kteří na stavbách domů také pracovali,“ řekl předseda sdružení Roman Macháček. Dodal, že prodej za současných podmínek může být zajímavý pouze pro nové nájemníky.

Převod vlastnických práv bude trvat asi půl roku. RPG slíbilo zbavit domy zástavního práva, kterým jsou některé z nich zatíženy. Další prodej bytů firma neplánuje.

Byty OKD

O tom, že bude do státní firmy OKD vloženo i více než 40 tisíc bývalých hornických bytů, rozhodl v roce 1990 tehdejší ministr hospodářství Vladimír Dlouhý. Akcie šly do kuponové privatizace, obcím a část Fondu národního majetku. Asi o šest let později skoupil většinu akcií OKD Stanislav Pross. Poté majetek získala firma Karbon Invest, které stát roku 2004 prodal svůj šestačtyřicetiprocentní podíl. Byty byly oceněny na 1,7 miliardy korun. O pár dnů později OKD koupila firma RPG Industries. „Šlo o jednu z největších investic svého druhu ve střední Evropě v poslední době,“ uvedl mluvčí dceřiné společnosti RPG Industries Miloš Růžička.

Od své mateřské firmy byty získala společnost RPG Byty. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje nabídne byty přednostně nájemníkům, a to za netržních podmínek. Spolumajitel Zdeněk Bakala nejprve slíbil, že to udělá, pak od toho upustil.

Prostřednictvím firmy RPG Byty vlastní byty skupina BXR. Bakala, který tam má více než šedesátiprocentní podíl, ji kvůli sporům opouští. Podíl ve společnostech NWR a RPG Byty si údajně ponechá. Podle Hospodářských novin BXR převedla vlastnická práva i závazky RPG Bytů na svou společnost Domus, která chce vstoupit na amsterodamskou burzu.

V bytech RPG žije asi 103 tisíce lidí. Firma je největším soukromým vlastníkem bytů v zemi. Nejvíce jich má v Ostravě, Karviné, Havířově, Orlové a Frýdku-Místku, v menším počtu jsou i v dalších dvaceti dvou městech či obcích. Roku 2008 vzniklo sdružení Byty OKD, které žádá, aby si nájemníci mohli byty levně koupit. Současně roky napadá privatizaci OKD. Podalo kvůli tomu trestní oznámení, obrátilo se také na Evropskou komisi, kde si opakovaně stěžuje, že stát se při privatizaci OKD dopustil nedovolené podpory.