Do Temelína dorazil další záložní zdroj, má výkon jako 60 aut

Temelín – Nový záložní dieselgenerátor dnes dorazil do jaderné elektrárny Temelín. Vyžádaly si ho evropské zátěžové testy po havárii v japonské Fukušimě. Měl by být schopný dodávat energii k chlazení reaktoru i v případě, že selže všech stávajících 10 záložních systémů. Výkon jednoho dieselagregátu, který do Česka dorazil z USA, odpovídá asi 60 osobním automobilům. Stejný dieselgenerátor dostane v průběhu léta i první reaktor. Plně funkční budou oba ale až na podzim.

Z amerického závodu firmy Caterpillar, největšího světového výrobce těžební techniky, naftových a plynových motorů, urazil dieselgenerátor lodí a pak po silnici 8 000 kilometrů. V Kutné Hoře ho usadili do seizmicky odolného kontejneru. Teď bude desítky let sloužit jako záloha pro případ, že by jihočeská elektrárna přišla o deset způsobů elektrického napájení.

Kvůli přepravě dieselagregátu bylo zapotřebí rozšířit silnici

Doprava samotného obřího dieselagregátu na místo ale vůbec nebyla snadná. „Transportní souprava je opravdu dlouhá, měří skoro 25 metrů, a proto jsme museli provizorně rozšířit některé části komunikací, především ty, kde byly pravoúhlé zatáčky,“ podotkl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Dva jeřáby pak kontejner, který odolá zemětřesení o síle přibližně pět stupňů Richterovy stupnice, přeložily na železy vyztuženou betonovou desku.

Jedenáctý systém dodávky elektřiny potřebné pro chlazení reaktoru v případě havárie se skládá ze tří seizmicky odolných kontejnerů. Na jednu nádrž vydrží v provozu 10 hodin. Temelín má ale zásoby nafty na měsíc. „Abychom zvládli všechny, byť jen teoreticky přípustné události, musíme mít pod kontrolou štěpnou reakci a zajistit chlazení reaktoru. Z pěti systémů chlazení jsou hned tři závislé na dodávkách elektřiny. Proto doplňujeme alternativní prostředky a i další nezávislý způsob zajištění elektřiny pro bezpečnostní systémy je důležitý,“ podotkl ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

Od roku 2011 už energetici dokončili tři desítky opatření, která přijali na základě zátěžových testů od satelitních telefonů pro komunikaci během přírodní katastrofy po novou hasičskou techniku. ČEZ zaplatil za tato opatření na obou svých jaderných elektrárnách už miliardy korun.

Nové záložní generátory pro Temelín (zdroj: ČT24)

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. S výkonem dvakrát 1056 MWe je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliard kWh elektrické energie.