Pardubice a Hradec Králové zahájily pro občany aukce energií

Hradec Králové/Pardubice – Češi začínají nalézat oblibu v aukcích energií a plynu a města a obce se jim snaží vyjít vstříc. Pro své občany se je tentokrát rozhodly uspořádat hned dvě města. Pardubice čeká už druhé kolo, v Hradci Králové si ji vyzkouší poprvé. V obou městech proběhne dražba ve stejný okamžik a pod kontrolou veřejnosti - 25. června.

Přechodem k levnějšímu dodavateli, který ve městě aukci vyhraje, mohou lidé hromadně ušetřit. Na kontaktních místech v Pardubicích i v Hradci už se hlásí první zájemci. V Pardubicích jich loni bylo 1500. Čím více lidí, tím větší šance na lepší vysoutěženou cenu.

„Standardně se nám do aukce hlásí kolem šesti dodavatelů, nejsou to ale ti dominantní. Je to boj na obou stranách, je to zdravé konkurenční prostředí, ze kterého by měl těžit zákazník,“ řekl ČT organizátor pardubické aukce František Sadílek. Zkušenosti z té poslední hovoří o tom, že roční náklady na plyn či elektřinu může drobný odběratel snížit i o 30 procent. Dřív platil 12 tisíc korun, po aukci třeba o 3 700 korun méně.

Radnice v Pardubicích v soutěži sama vybrala organizátora. Magistrát Hradce je opatrnější a k aukci se svým jménem nepřipojil. „Nechceme být nositeli rizika, které se v této transakci samozřejmě může vyskytnout,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Dražbu proto garantuje zastupitel Richard Nádvorník (STAN). „Smetli nápad ze stolu, tak to organizuji sám. Samozřejmě nesu veškerou zodpovědnost za úspěch či neúspěch této akce.“

Aukce energií mohou občanům ušetřit tisíce ročně (zdroj: ČT24)