Mariánskolázeňská nemocnice zavřela internu a zrušila noční ambulanci

Mariánské Lázně (Chebsko) – Městská nemocnice v Mariánských Lázních s květnem začala výrazně omezovat péči. Zrušila poslední akutní lůžka na interně a také omezila provoz ambulancí. Internu chce za dva měsíce znovu otevřít, zatím ale nesehnala primáře. Omezení ambulancí zdůvodnilo vedení nemocnice tím, že radnice přestala přispívat na jejich nepřetržitý provoz. Omezování péče v nemocnici však považuje za problém vedení lázní, hrozí podle něj i úbytek hostů.

Mariánskolázeňská nemocnice omezuje akutní péči (zdroj: ČT24)

Ambulance a následná péče je to poslední, co v mariánskolázeňské nemocnici funguje. Loni se přestalo operovat, počátkem května se uzavřela interna. Nemocnice současně omezila provoz i na ambulancích. Ty byly v provozu 24 hodin denně, ale to se mění. Manažeři přičítají omezení provozu rozhodnutí města zrušit svůj příspěvek na noční provoz v pracovní dny. „Město na tuto službu loni přispívalo 3,5 milionu korun. Letos město nepočítá, že by tuto ztrátovou činnost dotovalo,“ uvedl mariánskolázeňský starosta Zdeněk Král (ODS).

Lázně se bojí o hosty

Další omezení péče v mariánskolázeňské nemocnici se ale nelíbí vedení lázní. Obává se i toho, že přestanou přijíždět hosté. „Snížení akutní péče je problém pro naše lázeňské hosty. Snižuje to atraktivitu města,“ podotkl generální ředitel Léčebných lázní Mariánské Lázně Lev Novobilský.

Proti omezování akutní péče v městské nemocnici se již v minulosti bouřili obyvatelé Mariánských Lázní. Radnice totiž vlastní jen čtrnáct procent akcií, zbytek patří firmě Západní zdravotní. Kritici radnice tvrdí, že město nemělo většinový podíl prodávat. To ale odmítl starosta Král: „Město nemůže v žádném případě suplovat stát. Třináctitisícové městečko si nemůže dovolit financovat všeobecnou nemocnici.“

Internu chce nemocnice znovu otevřít

Mariánskolázeňská nemocnice měla v posledních letech ekonomické problémy, loni prodělala 27 milionů korun. Její vedení přesto slibuje, že se péče zase rozšíří. Do dvou měsíců chce opět otevřít internu, kterou zavřelo z personálních důvodů. „Nemáme primáře na interně. Tu věc řešíme, požádali jsme zdravotní pojišťovnu o to, že přerušíme na dva měsíce provoz interních lůžek,“ uvedl jednatel zařízení Antonín Strolený.

Dokud ale Západní zdravotní situaci nevyřeší, zůstanou Mariánské Lázně jak bez noční ambulance, tak bez akutní péče. O pacienty se tak musí postarat krajská nemocnice v Chebu a soukromá v Sokolově.