Pražské vody brázdí nová vltavská kráska

Praha - Pražská paroplavební společnost (PPS) zažila nebývalou slávu - po 30 letech se na Vltavě objevila nová osobní loď pro 160 cestujících. Přímo pro Prahu ji vyrobily německé loděnice v Derbenu. Křestní láhev šampaňského rozbili dnes o bok nejmodernějšího plavidla metropolitní flotily na pražské Kampě.

Loď s jednou palubou a vyvýšenou kormidelnou měří zhruba 38 metrů, do šířky dosahuje 5,68 metrů a pojme na 160 cestujících. V německé loděnici ji stavitelé stvořili za čtyři měsíce. Grand Bohemia může plout rychlostí až 20 kilometrů v hodině. Zaujme prosklenou posuvnou střechou a vyvýšenou kormidelnou.

Grand Bohemie se bude projíždět po vyhlídkové trase kolem Karlova mostu. Právě tady ale Vltava doslova praská ve švech a plavební správa už sem žádné další lodě nepustí. „Mezi komorou Praha-Štvanice a komorou Praha-Smíchov se nachází běžně kolem 45 osobních lodí. Dá se říci, že jde o strop,“ podotýká ředitel pražské pobočky plavební správy Hynek Beneš. Vodní cesty plánují začít s výstavbou nové plavební komory za 3 roky.

První den Grand Bohemie na Vltavě (zdroj: ČT24)