Sezona se rozjíždí jen pozvolna, vodákům se práší za kánoí

České Budějovice – Prodloužený víkend přilákal na české řeky také vodáky. Je tomu zhruba měsíc, kdy se začaly české toky takzvaně odemykat, ovšem s tichou modlitbou milovníků říčních plavidel za více vody. Po mírné zimě z hor odtálo jen málo sněhu a ani občasné deště nedostatek zatím nenahradily. Řeky sice jsou sjízdné, na řadě z nich ale dostatek vody nelze očekávat. Odřené kýly by vodákům mohl vynahradit fakt, že půjčovny lodí ani kempy nezdražovaly. Docela jiná situace panuje na Vltavě, kde se díky regulovanému odtoku z Lipna nemusejí vodáci o dostatek vody strachovat.

Po mírné zimě jsou koryta suchá (zdroj: ČT24)

Jihočeskou „vodáckou dálnici“ sjíždí každoročně zhruba na 200 tisíc lidí. Páteční dopoledne skýtalo ve Vyšším Brodě, dvanáctistupňovou teplotu vody. Vodáci navlékali před usazením do lodí teplé bundy. Je ale poznat, že se sezona teprve pomalu rozhýbává.

Ožívat začínají i další české řeky. Třeba jedna z nejoblíbenějších českých řek - Berounka, nabízí v těchto dnech skupinkám nadšenců spíše ticho, klid a stroze osazené kempy. Provozovatelé a majitelé půjčoven se tak mohou soustředit na přípravy na sezonu. Berounkou protéká ze západočeských řek nejvíce vody.

Ke drhnoucím tokům patří Sázava. Většinou se na ni vydávají vodáci mezi Ledčí a Týncem, musí ovšem počítat s mělčinami, které ještě přibydou pod Krhanicemi. Například vyschlý Kamenný přívoz musejí říční cestovatelé úplně přenášet.