Turnov musí zaplatit pokutu 350 tisíc korun za chyby ve výběrovém řízení

Turnov – Radnice v Turnově musí zaplatit pokutu 350 tisíc korun za chyby při výběru dodavatele první etapy výstavby integrovaného terminálu veřejné dopravy. Město totiž neuspělo s odvoláním k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Město ale bude částku vymáhat po firmě, která tendr organizovala, uvedla starostka Hana Maierová. Radnice chce zároveň jednat o ukončení smlouvy s vítězem soutěže - firmou Euromont Group, která měla stavbu za 75 milionů korun dodat.

Turnov podle antimonopolního úřadu porušil základní zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace. Hodnotící komise totiž poskytla čtyřem uchazečům dodatečnou lhůtu deseti pracovních dnů k předložení odpovídající bankovní záruky. Mělo jít o firmy SaM silnice a mosty, COLAS CZ, Pražské silniční a vodohospodářské stavby a také Metrostav. V případě dalšího uchazeče v tendru – BAK stavební společnosti – však komise postupovala jinak. Navíc podle antimonopolního úřadu komise porušila zákon, když nevyřadila nabídky uchazečů, kteří nesplňovali požadavky zadavatele ve vztahu k bankovní záruce. 

Výstavbu dopravního uzlu, který by zajistil propojení železniční a autobusové dopravy, připravovali v patnáctitisícovém Turnově od roku 2004. Projekt byl rozdělen do dvou etap. První zahrnuje výstavbu autobusového nádraží v sousedství železničního nádraží, výstavbu sítí a komunikací včetně vjezdů do Nádražní ulice. Realizace projektu včetně výkupu pozemků přijde na bezmála 100 milionů korun. Druhá etapa, která zahrnuje rekonstrukci nádraží Českých drah, přijde podle odhadů na dalších zhruba 50 milionů korun.   

Práce na první etapě začaly podle starostky Hany Maierové na jaře archeologickým průzkumem. Na něj pak navázaly práce na přípravě stavby. „Už v srpnu jsme ale stavbu zastavili, protože jsme čekali na definitivní rozhodnutí antimonopolního úřadu,“ upozornila starostka. Vedení radnice už také podle ní s předstihem začalo jednat s dodavatelem stavby o řešení celé situace. „V současné době vyčíslujeme náklady na již provedené práce,“ poznamenala Maierová. V příštím týdnu by měla městská rada projednat návrh na vyhlášení nového výběrového řízení. „Stavba je z velké části spolufinancována z evropských fondů, abychom o dotaci nepřišli, musí být hotova do konce příštího roku,“ dodala Maierová.