Hazard z Brna nezmizel. Přesunul se na jih?

Brno - Hazard z městských částí, které na svém území herny odmítly, se nevzdává a část se ho přesouvá na jih. Ministerstvo financí eviduje v části Brno-jih za poslední měsíce 20 nových videoloterijních terminálů. Nová vyhláška tak hazard z města zcela nedostala, některé herny jen vytlačila do jiných částí.

Brno-jih je jedna z šesti městských částí, které na svém území s jistým omezením hazard nechaly. Proti hernám a kasinům ve vybraných lokalitách přitom už v únoru protestovali místní. Hráči si v této čtvrti přijdou na své na celém území s výjimkou ulic Bednářová, K Terminálu a Tuháčkova. V Brně-jih je celkem 115 videoloterijních terminálů. Dvacítka z nich přibyla právě poté, co byl hazard ve většině brněnských čtvrtí omezen.

Třiadvacet brněnských městských částí totiž hazard ze svého území vykázalo úplně. Regulaci hazardu v lednu schválili brněnští zastupitelé, kteří vycházeli z přání jednotlivých radnic. S omezením samotných heren chtělo Brno výrazně potlačit i reklamu na hazardní hry. Z konečného znění vyhlášky nakonec tvrdá regulace reklamy vypadla, podle ministerstva vnitra byla totiž v rozporu se zákonem o reklamě. Zákaz zůstal platný alespoň na propagaci hazardních her přímo ve výlohách heren.

Venkovní vzhled nesmí na hernu nijak upozorňovat. Žádné poutače, nápisy, zvuky ani nabídky občerstvení pro hráče nesmí lákat dovnitř. Okna musí být zatemněná bez možnosti do herny zvenku nahlížet.

Regulace hazardu jako téma UVR (zdroj: ČT24)

Provozovatelé většiny brněnských heren si zatím nedělají těžkou hlavu ani z této části vyhlášky. Do dneška měli odstranit reklamy, nápisy a zabezpečit výlohy, aby na hrací automaty nebylo vidět. Většina podniků ale zůstala beze změn. Kontroly a postihy budou podle městské policie až během několika týdnů. „Vyhlášku vyhodnocujeme a sjednocujeme postup s jednotlivými městskými částmi, aby byl stejný vůči všem provozovatelům,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Přísné nejsou ani budoucí postihy - pokuta na místě tisíc korun, ve správním řízení 30 tisíc.

Mapa regulace hazardu (modře celoplošný zákaz; červeně výjimky)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Městské části s celoplošným zákazem hazardu:

  • Bohunice, Bosonohy, Brno-sever, Bystrc, Ivanovice, Jehnice, Jundrov, Kohoutovice, Královo Pole, Komín, Kníničky, Nový Lískovec, Starý Lískovec, Líšeň, Maloměřice a Obřany, Medlánky, Ořešín, Slatina, Útěchov, Vinohrady, Žabovřesky, Žebětíny, Židenice

Městské části s výjimkami:

  • Brno-jih, Brno-střed (pouze dvě kasina), Černovice, Chrlice, Řečkovice, Tuřany

Zatímco na jihu města se hernám daří, na protější straně si žádné hazardní hry nepřejí: „Brno-sever je specifická městská část. Dlouhodobě máme problémy s kriminalitou a s počtem heren, nechceme mít vůbec žádné zařízení tohoto typu,“ ujistil v minulosti radní Brna-sever Jiří Hos (ODS). Radnice tu vystupuje i proti živým karetním hrám.

Podle zprávy národního protidrogového koordinátora je v ČR vystaveno riziku problémového hraní 360 tisíc lidí, tedy pět procent dospělých. Z nich 43 tisíc jsou vysoce rizikoví hráči. Podle průzkumu mezi lékaři je u nás patologicky závislých hráčů a osob se závažnými problémy s hraním hazardních her až 110 tisíc.